Nyálkástönkű pókhálósgomba

Cortinarius trivialisKalap: 3-10 cm átmérőjű; domború, később ellaposodik, de tetején ekkor is tompán púpos marad, széle kissé aláhajló; okker-, méz-, agyag-, vagy olívbarna, sokszor foltosan vagy a közepén sötétbarna színű; felülete erősen nyálkás.

Lemezek: A tönkhöz nőttek vagy foggal lefutók; fiatalon kékesibolyásak, később rozsdabarna színűek, élük világosabb.

Tönk: 5-10 cm hosszú, 1-2 cm vastag; hengeres vagy orsó formájú; felül fehéres vagy kissé ibolyás árnyalatú, lefelé szürkés olívbarnás; felületét övszerűen felszakadozó nyálkás burok borítja, mely szárazon fénylő.

Hús: Halványsárga, a tönkben barnás színű; szaga és íze nem jellegzetes.

Spóra: Rozsdabarna; 10.5-12.5 x 6-8.5μm; elliptikus, mandula alakú.

Előfordulása: Júniustól novemberig, lomberdőben növő, gyakori faj.

Fogyaszthatóság: Nem ehető.

Összetéveszthetőség: Hasonlít hozzá a Barna nyálkásgomba és a Vöröses nyálkásgomba.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Barna nyálkásgombaFehértönkű pókhálósgomba

Megjegyzés: A latin név Cortinarius utalás a részleges fátyolra, amely védi a lemezeket a fiatal gombánál cortina jelentése függöny. A Cortinarius nemzetségbe tartozó legtöbb faj esetében a részleges fátyol köti össze a szárat a kalap szélével, amelyek finom szálak formájában sugárirányban vannak, ellentétben más membrán szerű részleges buroktól. Ahogy az várható, a trivialis- triviálist jelent. Ebben az esetben az általános vagy közönséges jelentéssel. Ez a feltűnő gomba tagja a Cortinarius nemzettség, Myxacium al-nemzetségének, amely azokat a fajokat tartalmazza, amelyeknél a kalapot és a tönköt összekötő részleges fátyol nyúlós.

Fajleírás: A gombát 1940-ben írták le, a dán mikológus Jakob Emanuel Lange (1864-1941), aki a Cortinarius trivialis nevet is adta, amely továbbra is a jelenlegi elfogadott tudományos neve. A Cortinarius trivialis szinonimái közé tartoznak Myxacium collinitum var . repandum (Ricken), és Cortinarius collinitus var. trivialis (JE Lange).