Keserű pókhálósgomba

Cortinarius infractusKalap: 4-12 cm átmérőjű; fiatalon domború, széle kissé aláhajló, majd kiterül; világos vagy sötét olívbarnás, olív zöldesbarna, közepe okkerbarnásra kifakulhat; felülete sugarasan, benőtten szálas, nedvesen nyálkás, szárazon fénylő.

Lemezek: Felkanyarodva a tönkhöz nőttek, elég ritkán állók; fiatalon sötét olívzöldes, idősebb korban olívbarna színűek.

Tönk: 5-9 cm hosszú, 1-2 cm vastag, hengeres, néha kissé bunkós; olívszürkés, olívbarna színű; felülete finoman szálas, múlékony pókhálószerű burokmaradványokkal díszített. A pókhálós szerkezetű részleges burok valódi színe csak a fiatal, még zárt termőtesteken figyelhető meg, ezért a faji meghatározáshoz legtöbb esetben teljes kollekció (fiataltól-idős példányokig) gyűjtése és tanulmányozása szükséges.

Hús: Tömör, vastag; szürkés, okkerfehéres színű; szaga nem jellegzetes, keserű ízű.

Spóra: Okkerbarna; 6,5-8 x 5,5-7 µm; gömbölyded, rücskös

Előfordulása: Júniustól novemberig, általában lomberdőben, néha fenyőerdőben növő, helyenként gyakori faj.

Fogyaszthatóság: Keserű íze miatt nem ehető.

Összetéveszthetőség: Más gombafajjal nem téveszthető össze. Sok más pókhálós gomba és egyes fakógombák hasonlítanak hozzá, de azok közül egy sem ehető.

Megjegyzés: A pókhálósgombák a legnagyobb fajszámú nemzetség a kalaposgombák közül. Rendszertanilag a nemzetséget a pókhálósgomba-félék családján (Cortinariaceae) belül találjuk, közeli rokonságban a susulykákkal (Inocybe) és a fakógombákkal (Hebeloma). Kevésbé köztudott, hogy idetartoznak még egyes tőkegombák (Galerina), lánggombák (Gymnopilus), éger-szemétgombák (Naucoris=Alnicola) és még néhány kis fajszámú nemzetség is. A latin infractus jelentése törött.

Fajleírás: A fajt először Christian Hendrik Persoon (1799)-ben Agaricus infractus írta le, és nevezte el . Elias Magnus Fries (1838) által került át a Cortinarius nemzetségbe.