Tavaszi rétgomba

Agrocybe praecoxKalap: Félgömb alakúból szétterülő, középen esetleg kissé púpos, 2-10 cm széles. Színe fehéres, világos okkersárgás, halvány sárgásbarnás. Többnyire csupasz, néha kissé ragadós vagy táblásan repedezett is lehet. Szélén gyakran cafrangos fátyolmaradványok vannak.

Lemezek: Tönkhöz nőttek, halvány szürkésbarnásból olajbarnára színeződnek.

Tönk: Karcsú, olykor megnyúlt, 4-10 cm hosszú, 2-15 mm vastag. Fehéres, a töve felé sárgásbarnás, tövén gyakran gyökérszerű micéliumrostokkal. Vékony, hamar eltűnő gallérja van.

Hús: Merev, a tönkben kissé rostos. Fehér, a tönk töve felé kissé barnás.

Spóra: Barna, 7.5-10 x 5-6μm, elliptikus, ovális, sima

Előfordulás: Füves helyeken, erdőben, réten, parkokban, kertben, de ház körül is terem. Kora tavasztól kezdve sokfelé igen gyakori.

Fogyaszthatóság: Lisztízű és lisztszagú. Ehető, de nincs különösebb jelentősége.

Összetéveszthetőség: Összetéveszthető sok más fehéres kalapú gombával, még a fehér Gyilkos galócával is, de olajbarna lemezei által különbözik a hasonló más fajoktól. Összetéveszthető azonban a fiatal korában fehér Téglavörös susulykával, mert annak lemezszíne hasonló a tavaszi rétgomba lemezéhez, a susulykák kalapja azonban sugarasan rostos, és gallérjuk nincs. Hasonlít az ehető Fehér porhanyósgombához is, de annak lemezei sötétebbek, lilásak, és gallérja nincs. Hasonlít hozzá még a kisebb termetű rokona, a sárga rétgomba is, amelynek kalapja sárgásbarna, sárga vagy sárgásfehér, lemezei pedig sötétebbek, sárgásbarnák. A Mezei szegfűgombához is hasonlít kissé, ezért olykor helyette szedik.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Déli tőkegombaFehér porhanyósgomba
Kerti rétgombaSötétlábú fakógomba
Téglavörös susulyka

Megjegyzés: Az agrocybe név az agro - mezők, és a cybe- fej vagy kalap szavakból származik. A praecox egy latin szó, jelentése: korán fejlődő vagy korán megjelenő, ami röviden- koraérett.

Fajleírás: Amikor 1800-ban Christiaan Hendrik Persoon először írta le ezt a gombát (Agaricus praecox), akkor a legtöbb lemezes gomba az Agaricus nemzetség, tagja volt. A jelenleg elfogadott tudományos névét Agrocybe praecox 1889-ben a svájci mikológus Victor Fayod (1860-1900)-tól kapta. Az új nemzetség Agrocybe tagja lett Agrocybe praecox néven, mint a nemzetség típus faja.