Fehér porhanyósgomba

Psathyrella candolleanaKalap: Domborúból laposan szétterülő, 3-12 cm széles. Fehér, olykor kissé sárgás vagy lilás árnyalatú. A kalap széle többnyire pelyhes, csipkés fátyolmaradványokkal.

Lemezek: Kezdetben szürkés rózsaszínűek, lilásak, végül sötét vörösbarnára, feketésbarnára színeződnek.

Tönk: Karcsú, egyenes, 4-12 cm hosszú és 3-6 mm vastag. Feltűnően törékeny, de rostos állományú.

Hús: Fehér, a kalapban vékony, igen törékeny.

Spóra: Sötét barna; 6.5-9.5 x 4-5μm; elliptikus sima.

Előfordulás: Erdőben, erdőszélen, utak szélén, de kertekben is, árnyékos helyeken, a talajon vagy fatörmeléken gyakran seregesen is terem. Olykor egyesével, de többnyire 2-3 példányból álló kis csoportokban jelenik meg. Már kora tavasztól egészen késő őszig sokfelé gyakori.

Fogyaszthatóság: Ehető, különösen levesben vagy salátának elkészítve fogyasztható. Annyira törékeny, hogy rosszul tárolható és nehezen szállítható, ezért nincs árusításra engedélyezve.

Összetéveszthetőség: Eléggé jellegzetes, könnyen felismerhető. Csak az ugyancsak ehető Tavaszi rétgombához és az Erdei szegfűgombához hasonlít kissé, de az előbbi lemezei világosabbak, sárgásbarnák, tönkje pedig galléros, az utóbbi lemezei fehérek, és mindkettő szívósabb állományú, nem ilyen törékeny gomba.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Tavaszi rétgomba

Megjegyzés: A Psathyrella nemzetség neve a Psathyra szó kicsinyítős formája, amely a görög  psathuros szóból származik, és szalma-szerű, törékeny és morzsalékost jelent. A candolleana asvájci botanikus Augustin Pyramus de Candolle(1778-1841) tiszteletére kapta.

Fajleírás: 1818-ban a nagy svéd mycologist Elias Magnus Fries írta le, és adta a Agaricus candolleanus tudományos nevét. (A francia mikológus Jean Baptiste Francois (Pierre) Bulliard írta le ezt a gombát közel harminc évvel korábban, amelyben ez Agaricus appendiculatus néven szerepelt, azonban az adott név az appendiculatus már használatban volt, és így az ICBN botanikai / mikológiai szabályai szerint Fries névadása elsőbbséget élvez.) A jelenleg elfogadott tudományos neve Psathyrella candolleana 1913-ban  a francia mikológus G. Bertrand nevéhez köthető