Barna porhanyósgomba

Psathyrella piluliformisKalap: Félgömb alakúból szétterülő, 2-12 cm széles. Barna, sötét csokoládébarna, gesztenyebarna, végül barnássárgára kifakuló. Gyakran a közepe világosabb, a széle pedig széles sávban sötétebb. Peremén pókhálószerű fátyolmaradványok lehetnek.

Lemezek: Halványbarnából igen gyorsan sötét csokoládébarnára sötétednek. Olykor kezdetben halványvörösek. A fiatal gomba lemezeit gyakran fátyol fedi. Spórapora sötét csokoládébarna.

Tönk: A csoportos növés miatt görbe, karcsú, 3-10 cm hosszú, 3-10 mm vastag. Fehér színű és selymesen fényes. Felülete hullámos, egyenetlen, belül csövesen üres.

Hús: A kalapban igen vékony, a tönkben igen törékeny. Barnás, többé- kevésbé vizenyős.

Spóra: Sötétbarna majdnem fekete, 4,5-6,5 x 3-4μm, Ovális, hosszúkás vagy ellipszis, kissé szabálytalan alakú.

Előfordulás: Erdők talaján, fatörzsek vagy fatuskók közelében, a korhadó faanyagon nagy csoportokban fejlődik. Főleg ősszel gyakori, de nyár elején is előjöhet. Nedves helyeken vagy kiadós esők után az ország minden erdős területén igen bőven terem.

Fogyaszthatóság: Jóízű, de nem kellemesen földszagú. Ehető, sőt fiatalon jóízű, de törékenysége miatt nem tartós, az idős gombából készített ételt a spórapora sötétre festi.

Összetéveszthetőség: Hozzá hasonló mérgező gomba nemigen akad, mert a mérgező susulykák kalapja csúcsos, sugarasan rostos, lemezeik világosabbak, szürkésbarnák, és a susulykák nem nőnek csoportosan. Az ehetők közül csak a Csoportos pereszke kalapja lehet felülről hasonló, meg a csupros tuskógomba, de ezek lemezei világosak, fehéresek.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Kerti tintagombaSárga kénvirággomba

Egyéb latin név: Psathyrella hydrophila

Megjegyzés: A hydrophila jelentése vizet szerető, a gomba leginkább a nedves helyeket szereti, bár néha találtak példányokat halott fán, vagy napsütötte helyeken, ahol a kalap hamar összezsugorodik. A Psathyrella nemzetség neve a Psathyra szó kicsinyítős formája, amely a görög  psathuros szóból származik, és szalma-szerű, törékeny és morzsalékost jelent. A piluliformis származhat a latin főnév Pila, vagyis a labda (vagy a golyó), vagy esetleg a pilum ami dárdát jelent szóból is; a - formis utótaggal, a mi az összetételekben formát, alakút jelent.

Fajleírás: 1783-ban a francia mikológus Jean Baptiste Francois (Pierre) Bulliard írta le ezt a gombát, a tudományos neve Agaricus piluliformis volt. 1969-ig nem kapta meg a jelenlegi elfogadott nevét. A brit mikológus Peter Darbishire Orton(1916-2005) rendszerezte végül a Psathyrella nemzetségbe, aminek a neve így lett Psathyrella piluliformis.