Zöld harmatgomba

Stropharia aeruginosaKalap: Kúposan domború, majd lapos, idős korban a széle olykor széles körben felkunkorodó. 3-12 cm nagy. Nedves időben igen ragadós, nyálkás, szárazon fényes. Színe kékeszöld, élénk rézrozsda színű, de az idős gombán sárgára kifakuló. Bőre lehúzható. Szélén fehéres, vattaszerű bolyhok, rojtok látszanak, olykor a kalapon is vannak fehér pikkelyek, és gyakran ráragad az avar is.

Lemezek: Tönkhöz nőttek. Szürkéből halvány vörösbarnára, majd csokoládébarnára sötétednek, csak élük világosabb. Spórapora bíborbarna.

Tönk: Karcsú, 5-10 cm hosszú, 0,5-1 cm vastag, hosszában csíkos, belül csöves. Színe a kalapéhoz hasonló kékeszöld, de foltos. Erősen nyálkás, és fehér pikkelyek díszítik. Gallérja fejlett, lelógó, de könnyen letörölhető, fehér, pelyhes.

Hús: Halvány zöldesfehér, a kalapban vékony.

Spóra: Lilás-fekete, 7.5-9 x 4.5-5μm, elliptikus, sima.

Előfordulás: Lomberdők talaján, ligetekben, árnyékos helyeken, trágyás talajon, főleg esős őszi időben terem. Helyenként seregesen, nagy mennyiségben kerül elő.

Fogyaszthatóság: Ehető, de a nyálkás bőrét le kell húzni. A csiperkéhez hasonló ízű. Főleg mint levesgomba használható.

Összetéveszthetőség: Más gombával nem téveszthető össze, mert a zöld kalapú más gombáknak (például a zöld kalapú Gyilkos galócának!) nincs sötétbarnára váló lemeze. A sárgára kifakult kalapú példányokhoz hasonlít azonban néhány rokona, pl. a ma már nagy mennyiségben is jól termeszthető, a szabadban azonban ritka óriás harmat gomba. Ennek vastag húsú. kalapja 8-15 cm, nemritkán 25 cm széles, lemezei fiatalon szürkék, majd szürkéskékek, végül lilásfeketék. húsa fehér, fiatalon jóízű. A termesztett Óriás harmatgombának több kitenyésztett fajtája van már, főleg barna színben, de van sárga és fehér is. Alakban és színben hasonlít kissé a csiperkefajokhoz. Megkülönbözteti azonban azoktól felül bordás tönkje és bordás gallérja, lemezszíne pedig kékesszürke vagy lilásfekete, de a kalapszín is többnyire eltér.

Megjegyzés: Stropharia nemzetség neve  a görög strophos-öv, szóból származik, és a fejlett galléra mint övre utal. Az aeruginosa jelentése sötét kék-zöld.

Fajleírás: Bár ez a gomba több mint két évszázada ismert volt, még sem írták le tudományosan. 1979-ben, a német mikológus Hanns Kreisel (b. 1931) közzétett egy írást a Sydowia (Egy ausztiai nemzetközi Mikológiai folyóirat) kiadványban, amely létrehozta Stropharia caerulea-t, mint egy külön fajt. Az alap elnevezés 1782-ben a brit természettudós William Curtis (1746-1799) leírása alapján jött létre Agaricus aeruginosus . 1872-be a francia mikológus Lucien Quélet sorolta be, és adta a mai elfogadott tudományos nevet Stropharia aeruginosa.