Barna nyálkásgomba

Gomphidius glutinosus



Kalap: 5-10 cm átmérőjű; fiatalon domború, púpos, majd ellaposodik; szürkés-, csokoládébarna, szürkéslilás, gyakran feketés foltok tarkítják; felülete nyálkás, fénylő, csupasz.

Lemezek: Mélyen lefutók, ritkán állók, vastagok, gyakran villásan elágazók; fehérek, majd szürkések, végül szürkésfeketék lesznek.

Tönk: 5-9 cm hosszú, 1-3 cm vastag; hengeres vagy lefelé kissé elvékonyodó; fehéres, majd piszkosszürkés vagy barnás, alja élénksárga; vastag nyálkaréteg borítja. A fiatal gombáknál a kalap szélét a tönkkel nyálkás burok köti össze, amely elszakad és a tönkön egy gallérzóna megmaradhat.

Hús: Vastag, puha; fehéres, idősen szürkés, a tönk aljában élénksárga; nincs különösebb szaga és íze.

Spóra: Sötét szépia-barna; 17-20 x 5,5 7 μm; nyújtott, sima

Előfordulása: Júniustól októberig, fenyőerdőben növő, gyakori faj.

Fogyaszthatóság: Ehető, az ételt azonban nyálkássá teszi és az öreg gombák sötétre színezik, ezért étkezésre a fiatal gombát gyűjtsük.

Összetéveszthetőség: Hasonlít hozzá a nem ehető Nyálkástönkű pókhálósgomba és az ehető Vöröses nyálkásgomba.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Nyálkástönkű pókhálósgombaVöröses nyálkásgomba

Megjegyzés: A glutinosus latin szó, és nyálkást jelent.

Fajleírás: 1762-ben Jacob Christian Schaeffer írta le tudományosan és az Agaricus glutinosus nevet adta neki. A jelenleg elfogadott tudományos neve 1838-ból a nagy svéd mikológus Elias Magnus Fries-tól származik, aki a Gomphidius nemzetségbe sorolta.