Begöngyöltszélű cölöpgomba

Paxillus involutusKalap: Domború, majd tölcséres, olykor kajla. Szélein aláhajló, begöngyölt, 5- 15 cm széles, néha nagyobb. Színe sárgásbarna, nyomásra sötét vörösbarna lesz. Nedvesen nyálkás, ragadós, szárazon fényes.

Lemezek: Sűrűn állók, mélyen lefutók. A kalap húsáról könnyen leválaszthatók. Színük zöldessárgás, rozsdasárga, barnássárga. Sérülésre, érintésre sötét rozsdabarnára színeződnek. Spórapora sárgásbarna. Spórái barnássárgák, megnyúlt tojásdadok.

Tönk: Rövid, zömök, cölöpszerű, de lehet kissé megnyúlt, görbe vagy lefelé vékonyodó is. 3-10 cm hosszú,1-3 cm vastag. Színe a kalaphoz hasonló, de világosabb.

Hús: Rostos, színe sárgás, elvágva vagy megtörve sötét rozsdabarnára változik. Főzve majdnem fekete.

Spóra: Barna; 7,5-9 x 5-6 μm; elliptikus, sima.

Előfordulás: Lomberdőben, esetleg fenyvesben is, nedves, bokros helyeken, leginkább patak partján, árkokban, erdőszélen, egyesével, de helyenként seregesen terem a talajon. Nyáron és ősszel található. Helyenként gyakori, de nem tömeges.

Fogyaszthatóság: Gyümölcsre emlékeztető szagú, savanykás ízű. Vigyázzunk vele, mert nyersen súlyosan mérgező! Külföldön sokfelé fogyasztják, főként a fiatal kalapot sütve, de már több halálesetet is okozott. Érzékeny emberek, a megfőzött vagy sütött gombától is rosszul lesznek. Feltétlenül kerüljük.

Összetéveszthetőség: A Kenyérgombához és más tejelőgombákhoz hasonlít, de azok megtörve tejnedvet engednek. Összetéveszthető vele esetleg a Világító tölcsérgomba is, ez azonban csoportos, narancsszínű, vöröses, sérülésre nem foltosodik, és szintén mérgező.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Bársonyostönkű cölöpgomba

Megjegyzés: A Paxillus-cövek, karó, míg az involutus a hengerelt, göngyölt értelemben, amely a kalap szélére utal. A magyar név jól tükrözi az elnevezést.

Fajleírás: Bár a francia mikológus Jean Baptiste Francois (Pierre) Bulliard , írta le Agaricus contiguus néven, 1786 augusztusában Batsch Agaricus involutus néven jegyezte, és ezt tartják az első érvényes leírásnak. Elias Magnus Fries hozta létre a Paxillus nemzetséget, és Paxillus involutusa néven lett típus faja a nemzetségnek. A francia mikológus René Maire (1878-1949) később áthelyezte a Paxillus nemzetségen belül egy új mikológiai családba, a Paxillaceae-ba. A közelmúltban a Paxillus nemzetséget felülvizsgálták a szaporodási és DNS-elemzések alapján, és több fajt a korábbi Paxillus nemzetségből átsorolták - például a Paxillus atrotomentosus-t, amelyet Tapinella nemzetségben találunk. A jelenleg használt nevet a Kew Gardens és a brit Mikológiai Társaság névjegyzéke alapján Christiaan Hendrik Persoon-hoz kötik 1801-től.