Retekszagú kígyógomba

Mycena puraKalap: Kúposan domború, de lehet laposan domború vagy később lapos. Kicsiny, többnyire 2-4 cm, de nőhet 7 cm-ig. Színe változó, de többnyire rózsáslilás árnyalatú. Lehet fehéres, lilás, rózsás, kékesszürkés, kifakuló is. Széle többnyire bordás. Van nagyobb termetű rózsaszínes, kisebb lilás és egy fakó változata.

Lemezek: Csak közepesen sűrűn állók, nem lefutók, a kalaphoz hasonló színűek, lilásak, rózsaszínűek, fehéresek. A spórapora fehér.

Tönk: Többnyire felfelé vékonyodó, ritkábban hengeres. 4-6 cm hosszú, 5-10 mm vastag. Eléggé rugalmas, merev. Színe a kalapéhoz hasonló, többnyire lila vagy lilás rózsaszínű.

Hús: Halvány rózsáslilás, kifakulva zöldeslilás, szürke, a kalapban vékony. Puha, törékeny, többnyire kissé vizenyősen áttetsző. Mereven törik.

Spóra: Fehér; 6-9 x 3-4μm; elliptikus, sima

Előfordulás: Erdőben a talajon és az avaron, egyesével és seregesen, júniustól novemberig.

Fogyaszthatóság: Feltűnően retekszagú, kissé csípős ízű. Enyhén mérgező, nagyobb mennyiségben a susulykamérgezéshez hasonló, enyhe, de jellegzetes muszkarin típusú tüneteket okoz.

Összetéveszthetőség: A jó, ehető Lila pereszkéhez csak a lilás példányok hasonlóak, de határozottan eltér tőle, mert jóval kisebb, puhább és vékony, vizenyős, áttetsző húsa is feltűnően megkülönbözteti.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Feketeszegélyű kígyógombaIbolyás pereszke
Illatos pereszkeKék pókhálósgomba
Lila pénzecskegombaLila pereszke
Lilatönkű pereszkeRózsás kígyógomba
Szürkésbarna pereszke

Megjegyzés: A pura a latin purum melléknévből származik, ami tisztát jelent. A mycena azaz Mükéné, (Mülénai, Mycenae) ókori görög város a Peloponnészosz északkeleti részén

Fajleírás: 1794-ben Christiaan Hendrik Persoon írta le tudományosan Agaricus purus néven. A jelenleg elfogadott tudományos neve 1871-ből származik, amikor a német mikológus Paul KummerMycena nemzetségbe sorolta, a neve azóta Mycena pura .