Kajsza lisztgomba

Clitopilus prunulusKalap: A 8-12 cm szélere is megnövő kalap először domború, majd lassan ellaposodik, végül többé-kevésbé tölcsér formájú lesz, széle gyakran hullámos. Szürkés-fehéresen deres és lisztes tapintású.

Lemezek: A vékony lemezek sűrűn állók, és mélyen lefutók, szorosan állók, keskenyek, fiatalon fehéresek, majd rózsaszínűek, végül hússzínűek lesznek.

Tönk: A gomba általában viszonylag alacsony marad, mivel a tönk rövid, alig éri el a 2-5 cm-t. A fehér tönk puha tapintású, felülete deres, a töve filces. Általában a gombák szagát a határozásnál csak nagy óvatossággal szabad kezelni, mégis ennek a fajnak jól érezhető, kellemes lisztszaga van, amely a névadásban is tükröződik.

Hús: A kalapban elég vastag, puha, a tönkben szálas, fehér, erősen lisztszagú és -ízű.

Spóra: Barnás rózsaszín; 8-12 x 4-6 μm; elliptikus a végén csípett, 6-8 hosszanti gerinc.

Előfordulás: Hazánkban gyakori faj, júliustól novemberig fordul elő, a lombos erdőket kedveli, az elegyes erdőkben is a lombos fákat részesíti előnyben.

Fogyaszthatóság: Egyes gyűjtők nagyra értékelik. Más gombákkal együtt fogyasztva nagyon jó, nyersen ne együk meg.

Összetéveszthetőség: Gondosan meg kell vizsgálni ezt a gombát, nehogy a fehér színű tölcsérgombákhoz tartozó lomberdei tölcsérgombának vagy Mezei tölcsérgombának nézzük. Ezek ugyanis mérgezőek. Mindenesetre nincsen lisztszaguk, amivel a kajsza lisztgomba kitűnik. Ezenkívül tapintási próbát is végezhetünk; a fehér színű tölcsérgombák lemezei rugalmasak, vagyis nem olyan pihák, szétnyomhatóak, mint a kajsza lisztgombáé.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Viaszfehér tölcsérgomba

Megjegyzés: A punulus jelentése kis szilva. Az olasz A. Cesalpino találta meg egykor szilvafa alatt. Bár vitatják a szó eredetét, és többen a pruinose - matt vagy finom fehér porral fedett- jelentést tulajdonítják az eredetnek, amely jellemző gombák kalapjára.

Fajleírás: 1772-ben  Joannes Antonius Scopoli (1723-1788) publikálta tudományosan az Agaricus prunulus gombát. 1871-ben a német Paul Kummer sorolta át ezt a fajt az új (akkori új) Clitopilus nemzetséghez.