Téli fülőke

Flammulina velutipesKalap: Domború, később lapos, többnyire kicsiny, 3-15 cm, lehet nagyobb is. Színe élénksárga, élénk rozsdasárga, középen sötétebb.

Lemezek: Szélesek, tönkhöz nőttek, halványsárgák. A spórapor fehér.

Tönk: Megnyúlt, görbe, csövesedő. 4-10 cm hosszú, 0,3-1 cm vastag. Színe felül sárga, lefelé fokozatosan sötétebb vörösesbarna, zöldesbarna, barnásfekete.

Hús: Halványsárga, rugalmas, a tönkben rostos, szívós. Szag és íz: Feltűnően halszagú.

Spóra: Fehér; 8-11 x 3,5-4,5 µm; elliptikus vagy hengeres, sima

Előfordulás: Szeptembertől-Áprilisig található. Kizárólag fák törzsén vagy tövén, kivágott fák visszamaradt tuskóján terem. Olykor magasan a fa törzsén vagy ágain találjuk. Farontó, élősködő gomba. Leggyakrabban akácfán, dión vagy vadgesztenyén él, ezért a házak körül utcán, udvaron és kertekben találhatjuk meg. Főleg októbertől egész télen terem, de egész évben is előfordulhat. A téli hónapokban gyakori, ha nincs erős fagy. Egymást követően nagyobb csoportokban jön elő a faanyagból. Azért jelentős, mert akkor is gyűjthető, amikor más gomba nem található.

Fogyaszthatóság: Ehető és árusítható gomba. Levesnek vagy más gombás ételnek is alkalmas, de sajátságos íze miatt főleg eceteshagymás salátát készítenek belőle. A tönk alsó részét távolítsuk el, mert szívós, rágós. Ízét és nyálkásságát csökkenti, ha leforrázzuk, és a forrázóvizet leöntjük.

Összetéveszthetőség: Összetéveszthető vele a mérgező Sárga kénvirággomba. Ennek lemezei azonban mindig zöldes árnyalatúak. Az ehető, csoportos, fán termő barna gombák közül hasonlít hozzá az Ízletes tőkegomba, de az pikkelyes tönkű és galléros, valamint a Gyűrűs tuskógomba. Ezek azonban erdei fákon nőnek. Az utóbbi kalapja szálkás-pikkelyes, tönkje galléros. Mindtől különbözik és jól felismerhető a téli fülőke azáltal, hogy tönkje bársonyos, kalapja ragadós és halszagú. Az ehető Kerti tintagomba is csoportos, de kalapja kúp alakú és bordás, törékeny, tönkje fehér, le- mezei pedig megfeketednek. A rossz ízű Rozsdasárga tőkegombának kalapja is, tönkje is pikkelyes.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Gyűrűs tuskógombaÍzletes tőkegomba
Sárga kénvirággomba

Megjegyzés: A gomba termeszthető, a sötét és hideg helyen lassan alakulnak ki, és csaknem tiszt fehérek. A Flammulina egy hivatkozás a narancssárga kalapra, ami ragyog, mint egy kis láng a téli napsütésben. A velutipes bársony lábút jelent.

Fajleírás: Mózes Ashley Curtis (1808-1872) írta le, és Agaricus velutipes nevet adott a gombának 1947-ben került a Flammulina nemzetségbe a német származású mikológus Rolf Singer által. Elavult szinonimák közé tartozik: Agaricus velutipes (Curtis), Gymnopus velutipes (Curtis), Gray , és Collybia velutipes (Rea).