Nyálkás gyökeresfülőke

Gyökeres fülőke

Hymenopellis radicataKalap: Kúposan domború, laposan szétterülő, de középen kissé csúcsos, 4- 15 cm széles. Szürkéssárga, szürkésbarna, zöldesbarna. Nedves időben feltűnően ragadós, szárazon fényes. Felülete többnyire sugarasan ráncos.

Lemezek: Kissé ritkán állók, eléggé szélesek. Nem lefutók, de a tönkhöz olykor kis foggal hozzánőttek. Színük fehér.

Tönk: Hosszú, karcsú, alul orsószerűen megvastagodott, 8-25 cm hosszú. Gyökérszerű része a talajban fokozatosan elvékonyodva mélyen (10-30 cm) gyökerező. Színe szürkés-, halványbarnás, felülete hosszant csíkos, rostos.

Hús: Fehér, rugalmas, nem törékeny. A tönkben erősen szívós, rostos.

Spóra: Fehér; 12–16×10–12 µm; elliptikus.

Előfordulás: Az erdei fák gyökereiből, a mélyből előtörve az erdőtalajon magányosan terem. Nyáron és ősszel sokfelé gyakori. Közép-Európában a síkságtól a magasabb helyekig elég egyenletesen elterjedt.

Fogyaszthatóság: Enyhén gombaszagú. Kalapja ehető, a tönk azonban szívós, rágós. Levesbe vagy más gombákhoz keverve használható.

Összetéveszthetőség: Több más gombához hasonlít, így a Sötétlábú pereszke fajcsoporthoz is, de ragadós kalapjáról és mélyen a talajban gyökerező tönkjéről felismerhető. Rokonai közül ugyancsak gyökerező tönkű a Hosszúszárú fülőke, de annak kalapja is, tönkje is bársonyos. Egyébként ezek sem mérgezők.

Egyéb latin név: Xerula radicata

Megjegyzés: A radicata jelentése gyökerező. Xerula egy nagyon kis nemzetség mindössze négy fajt tartalmaz, és ezek közül Xerula radicata messze a leggyakoribb.

Fajleírás: A brit botanikus / mikológus Richard Relhan (1754-1823) írta le ezt a gombát 1785-ben. Ő nevezte el Agaricus radicatus-nak. Mivel a kinézete és növekedése furcsának (különlegesnek) mondható, ezért nem meglepő, hogy sok vita volt már arról, hogy ennek a fajnak hol a helye a rendszertani besorolásban. A gyökeres fülőkének ezért sok más neve volt már az elmúlt 230 évben. A jelenlegi tudományos neve Xerula radicata 1995-ben alakult ki, egy kiadványban a német Heinrich Dörfelt (született: 1940) publikálása nyomán.