Bunkóslábú fülőke

Rhodocollybia butyraceaKalap: A kalap 8 cm-es átmérőt is elérhet, eleinte kissé domború, de később ellaposodik. Az idős példányok hullámos, gyakran felhajló szélűek, leveses tányérra hasonlítanak.. Előfordul, hogy a lemezek fentről látszódnak. A fénylő kalap rozsda- vagy sötétbarna, közepe felé a szín intenzívebb és sötétebb.

Lemez: A fehér lemezek szélesek, sűrűn állóak, lekerekítette illeszkednek a tönkre, néha szabadon állók, az élük csipkézett.

Tönk: A tönk könnyen felismerhető a belül üreges, felfújt, bunkószerűen megvastagodott, nemezes alapjáról. A kalapéhoz hasonló, de gyakran világosabb színű.

Hús: A húsnak enyhe gyümölcsszaga van, de nem mindig érezhető.

Spóra: Fehér; 6-7 x 3-4 µm; elliptikus, sima, olajcseppekkel

Előfordulás: Magyarországon gyakori, szeptembertől novemberig terem lombos és tűlevelű erdőkben. Előfordulhat nagy tömegben is.

Fogyaszthatóság: Ehető, de az ínyencek nem sokra tartják, mert eléggé íztelen. Másrészt pedig előfordulása idején több jóízű gombafaj is terem, így nem kell feltétlenül ezt fogyasztani.

Összetéveszthetőség: A fénylő felületű, idősen felhajló, hullámos peremű, jellegzetesen tányér formájú kalapja és a nemezes, felfújt tönkbázisa alapján alig lehet eltéveszteni.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Duzzadttönkű tölcsérgomba

Egyéb latin név: Collybia butyracea

Megjegyzés: Több mikológus különbséget tesz a bunkóslábú fülőke és a szaruszürke fülőke között. Ez a változat nedvesen világosszürke, egyébként alig különböztethető meg a bunkóslábú fülőkétől. A butyracea jelentése vajszerű, vajas. A Rhodocollybia a latin Rhod előtag - rózsaszín  (mint a Rhododendron). A második rész a Collybia is latin, és kis érmét jelent.  Az angol becenene Pink Penny.

Fajleírás: Amikor Jean Baptiste Francois Pierre Bulliard leírta ezt a fajt 1792-ben az Agaricus butyraceus nevet adta a gombának. A Rhodocollybia nemzetségbe 1979-ben az amerikai mikológus JW Lennox által került, a javasolt tudományos neve már Rhodocollybia butyracea volt; azonban sok területen az útmutatók továbbra is Collybia butyracea néven említik.