Árvégű fülőke

Gymnopus fusipesKalap: Kúposan domború, 4-15 cm nagy. Felülete hullámosan egyenetlen. Vörösbarna, gesztenyebarna, néha halványabb, fehéresvöröses, máskor viszont sötétebb, foltos, pettyes. Vékony húsú.

Lemezek: Közepesen ritkán állók, szélesek, színűk halvány vörösesbarnás. Gyakran sötétebben rozsdafoltosak. Szélük lehet fogazott.

Tönk: Egy csoportban egymás mellett, néha egymással összefüggve, de többnyire nem teljesen összenőve több tönk nő együtt. A tönk 5-15 cm hosszú, 0,5-2 cm vastag, lefelé elvékonyodik, és a vékony része a földbe, fába lenyúlik, gyökerezik, és mivel csavarodik is, többnyire dugóhúzószerű. Színe a kalaphoz hasonló, de alul sötétebb.

Hús: Fehéresbarnás. A kalapban rugalmas, hajlítható, nem törékeny. A tönkben rostos, szívós, a tönk aljában majdnem fásan kemény.

Spóra: Fehér; 5-6,5 x 3-4 µm; elliptikus, sima

Előfordulás: Erdei lombos fák, főleg tölgyfák tövében, a gyökerekről előtörve a talajon, máskor a tönkön vagy a tuskón csoportosan terem, tavasztól őszig, legbővebben ősszel. Főleg tölgyerdőkben, az egész országban igen gyakori.

Fogyaszthatóság: Gyengén gombaszagú, kicsit kesernyés utóízű. A kalap és a tönk felső része ehető, a tönk alja szívós, kemény. Levesnek vagy salátának szokták készíteni, de más gombás ételbe is használható. Jól és szépen szárad.

Összetéveszthetőség: Első rátekintésre hasonlít ugyan más csoportos gombákhoz is, de vörösesbarna színéről és bordás, megcsavarodó, alul elvékonyodó tönkjéről biztosan és könnyen felismerhetjük.

Egyéb latin név: Collybia fusipes

Megjegyzés: Gymnopus a Gymn - azaz meztelen vagy csupasz, és - a genny - azaz láb (ebben az esetben szár vagy tönk) szavakból ered: a szó így meztelen lábút jelent. A fusipes jelentése orsó alakú szár. Megfigyelhető, hogy amikor a fiatal gombák megjelennek, úgy néznek ki, mint egy marék kövér réz köröm.

Fajleírás: 1791-ben a francia mikológus Jean Baptiste Francois (Pierre) Bulliard írta le és adta neki a tudományos névét Agaricus fusipes. 1821-ben a brit mikológus Samuel Frederick Gray (1766-1828) sorolta be a Gymnopus nemzetségbe, így lett Gymnopus fusipes, amely általánosan elfogadott lett. Egészen a közelmúltig a legtöbb területen említett útmutatók a tudományos nevet Collybia fusipes-ként említik, amelyet 1872-ben Lucien Quelet adott. Sok mai online forrás még nem tükrözi a legutóbbi újrafelosztást, amely számos korábbi Collybia fajt más nemzetségekbe osztott, mint például a Gymnopus és Rhodocollybia.