Akác-pereszke

Floccularia rickeniiKalap: Domború, majd ellaposodó, 5-12 cm széles. Fehér, sárgásfehér, halvány citromsárgás. Eleinte sárgásfehér pelyhes pikkelyek díszítik, később, főleg középen, sima és csupasz. Széle kezdetben begöngyölt, többnyire pelyhes burokmaradványokkal.

Lemezek: Sűrűn állók, nem lefutók. Színük fehér, végül esetleg sárgásfehér.

Tönk: Rövid, 4-7 cm hosszú és zömök, 15-20 mm vastag. Fehér vagy sárgásfehér. Pelyhes pikkelyek borítják.

Hús: Fehér, citromsárgásan árnyalt.

Spóra: Fehér;

Előfordulás: Réten, füves helyeken, erdei tisztásokon terem. Különösen gyakori az alföldi akácosokban. Tavasztól őszig, főleg nyáron, esők után seregesen gyűjthető.

Fogyaszthatóság: Nem feltűnő szagú, jóízű ehető gomba.

Összetéveszthetőség: Vigyázzunk, a fehér Gyilkos galócával könnyen összetéveszthető! A galócáknak gallérja és bocskora van, a lemezek a kalap széle felé szélesebbek, és nem teremnek telepített, tiszta akácosban. Az ehető Májusi pereszkénél és Tejpereszkénél az akácpereszke kisebb, és azok nem pikkelyesek. Igen hasonló még hozzá a csipkés őzlábgomba és a tarlógomba, azok is gallérosak, de nem pikkelyes tönkűek, színük pedig nem lehet citromsárgás.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Sárga galócaSárga pikkelyesgalóca

Egyéb latin név: Armillaria rickenii

Megjegyzés: Ezt a gombát hazánkhoz is köthetjük, mivel innen jelentettek több előfordulást.

Fajleírás: A magyar Bohus Gábor nevéhez köthető. A gomba feljegyzések 1990-es évekből Wasser és Lange nevéhez is köthetőek.