Fakósárga pereszke

Melanoleuca cognataKalap: A kalap legfeljebb 10 cm széles, fiatalon majdnem félgömb alakú, idősen korongszerűen kiterült, közepén kis púppal. A felszíne teljesen sima és valamelyest fénylő. A színe feltűnő okker vagy sárgásokker, nedvesen inkább sötétebb barna, szárazon világosabb. Hiányoznak a szürkés tónusok.

Lemezek: A lemezek fiatalon fehéresek, később sárgásokker színűek, sötétebb éllel; rövidek, kiöblösödőek, a tönkre ránőttek és sűrűn állók. Rövidebb köztes lemezek is vannak.

Tönk: A tönk kb. 4-12 cm magas és 2 cm vastag lehet. Hengeres, töve csak gyengén megvastagodott, fehér alapon finom, okkerszínű szálakkal csíkozott.

Hús: A hús kicsit sárgás, a tönkben szálas, savanykás szagú.

Spóra: Nem tisztán fehér, halványsárgás tónusú; 7-9,5 x 4-6μm; finoman szemcsés, elliptikus.

Előfordulás: Már áprilistól májusig megjelenik, ritkábban szeptembertől novemberig. Élőhelyei a füves tűlevelű erdőszegélyek, a rőzsehulladékok az erdei utak mentén, valamint csalán mellett is nagyon gyakran megtalálható. Hazánkban kevés adat van róla.

Fogyaszthatóság: Ehető, de csak nagyon kevés gyűjtő kedveli. Az íze nem különösebben jó.

Összetéveszthetőség: Nagyon hasonló a M. phajopoida a most tárgyalt fajtól csak sötét-gesztenyebarna tönkje különbözeti meg. További fajok meghatározása a nemzettségen belül mindmáig nagyon nehéz.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Sötétlábú pereszke

Megjegyzés: A cognata jelentése rokon, vagy született. A nemzetség neve melanoleuca az ókori görög szó melas -fekete, vagy sötét, és leucos-fehér szavakból származik. A gomba így sötét és fehér, amely a fekete-fehér párosításhoz hasonlatos; a kalap és a lemezek kontrasztja alapján. Az általános nemzetség jellemzőket megtalálod a Rovátkolttönkű pereszke megjegyzésénél.

Fajleírás: 1838-ban a svéd mikológus Elias Magnus Fries írta le, és ő a névadója az Agaricus arcuatus var .cognatus-nak . A jelenleg elfogadott tudományos neve a melanoleuca cognata 1926-tól egy kiadványban megjelent írás nyomán, a francia Paul Konrad (1877-1948) és André Maublanc (1880-1958) nevéhez köthető.