Sárguló pereszke

Tricholoma scalpturatumKalap: A kalapja csak 6-8 cm szélesre nő meg. Először kúpos, de aztán egyre jobban ellaposodik, a közepén mindig megmarad egy kis, tompa púp. Színe ezüstös-szürkés barna, idővel citromsárga lesz. Foltos felületét sugaras szálak vagy finom pikkelyek borítják.

Lemezek: A fehér lemezei sűrűn állóak, az idősebb gombánál megsárgulnak. A tönkre kiöblösödve ránőnek, fiatalon a lemezeket pókhálószerű fátyol fedi, amely nyomtalanul eltűnik idővel.

Tönk: A majdnem fehér színű tönk csak 6-8 cm magas lesz, felülete selymesen szálas.

Hús: Fehér és enyhén lisztszagú.

Spóra: Fehér; 5-6 x 3-3,5 µm; elliptikus, sima

Előfordulás: Hazánkban gyakori faj. Savanyú és gyengén savanyú talajú gyertyános-tölgyesekben, homokos talajú nyárasokban, vegyeserdőben májustól novemberig megtalálható.

Fogyaszthatóság: Ehető gombafaj.

Összetéveszthetőség: Az ehető Fenyő-pereszke eléggé hasonlít hozzá, de csak kéttűs fenyők alatt található éa a lemezei is szürkék. Összetéveszthető a meszes talajon termő, fekete szegélyű pereszkével, de az sem jelent veszélyt.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Bükki pereszkeFenyő-pereszke
PárducpereszkeRózsáslemezű pereszke

Megjegyzés: Enyhe lisztszagával tűnik ki, de ez több gombafajra igaz. ezért nem lehet határozóbélyegként egyedül ezt figyelembe venni. Érdemes inkább a sárgulásra figyelni. Mintegy 18, szürke, vagy szürkésbarna, szálasan pikkelyes, hasonló pereszkefaj van. Néhány mérgező is van köztük, mint a Párducpereszke. A scalpturatum jelentése filces, pikkelyes kalapfelszínű.

Fajleírás: 1779-ben a francia mikológus Pierre Bulliard írta le ezt a fajt, Agaricus argyraceus néven. Honfitársa Claude Casimir Gillet adta a mai nevét 1874-ben.