Kalap: A kalapja csak 6-8 cm szélesre nő meg. Először kúpos, de aztán egyre jobban ellaposodik, a közepén mindig megmarad egy kis, tompa púp. Színe ezüstös-szürkés barna, idővel citromsárga lesz. Foltos felületét sugaras szálak vagy finom pikkelyek borítják.
Lemezek: A fehér lemezei sűrűn állóak, az idősebb gombánál megsárgulnak. A tönkre kiöblösödve ránőnek, fiatalon a lemezeket pókhálószerű fátyol fedi, amely nyomtalanul eltűnik idővel.
Tönk: A majdnem fehér színű tönk csak 6-8 cm magas lesz, felülete selymesen szálas.
Hús: Fehér és enyhén lisztszagú.
Fogyaszthatóság: Ehető gombafaj.
Előfordulás: Hazánkban gyakori faj. Savanyú és gyengén savanyú talajú gyertyános-tölgyesekben, homokos talajú nyárasokban, vegyeserdőben májustól novemberig megtalálható.
Spóra: Fehér; 5-6 x 3-3,5 µm; elliptikus, sima
Összetéveszthetőség: Az ehető Fenyő-pereszke eléggé hasonlít hozzá, de csak kéttűs fenyők alatt található éa a lemezei is szürkék. Összetéveszthető a meszes talajon termő, fekete szegélyű pereszkével, de az sem jelent veszélyt.
Megjegyzés: Enyhe lisztszagával tűnik ki, de ez több gombafajra igaz. ezért nem lehet határozóbélyegként egyedül ezt figyelembe venni. Érdemes inkább a sárgulásra figyelni. Mintegy 18, szürke, vagy szürkésbarna, szálasan pikkelyes, hasonló pereszkefaj van. Néhány mérgező is van köztük, mint a párducpereszke. A scalpturatum jelentése filces, pikkelyes kalapfelszínű.
Fajleírás: 1779-ben a francia mikológus Pierre Bulliard írta le ezt a fajt, Agaricus argyraceus néven. Honfitársa Claude Casimir Gillet adta a mai nevét 1874-ben.
Egyéb elnevezések: Tricholoma scalpturatum
Rendszertan:Törzs: | Basidiomycota |
Osztály: | Agaricomycetes |
Rend: | Agaricales |
Család: | Tricholomataceae |
Nemzetség: | Tricholoma |
Fajnév: | argyraceum |
A faj leírója: | (Bull.) P. Kumm. |
Magyar fajnév: | sárguló pereszke |
Életmód: | mikorrhizaképző |
Étkezési érték: | ehető |
A gomba megtekintése külön oldalon:
Link: Sárguló pereszke - Tricholoma argyraceum