Bársonyos réteggomba

Stereum subtomentosumTermőtest: A többi réteggombától eltérően csak kissé futhat le az aljzatra. Gyakran több egymás mellett vagy fölött helyezkedik el, össze is nőhetnek.

Kalap: 3-10 cm átmérőjű, 0,2-0,6 cm vastag, legfeljebb 5 cm-re áll el a faanyagtól; legyező, kagyló vagy félkör alakú, hullámos, néha alja felé tönkszerűen elvékonyodó; okker-, narancssárgás-, vörösesbarna, idősen az algáktól zöldes lehet, de a növekedésben levő szegélye mindig fehéres; felülete finoman bársonyos, nemezes, zónázott.

Termőréteg: Sima; a kalap alsó részén található; okkersárgás, gyakran szürkésokker, a szélén fiatalon fehéres színű.

Hús: Vékony, bőrszerű, szívós; sárgásbarna; nincs különösebb szaga és íze.

Spóra: Fehér, vagy nagyon halvány barna; 7 x 2-2.5 μm; hosszúkás, sima.

Előfordulás: Januártól decemberig; elhalt vagy néha legyengült, sebzett, élő lombos fákon, főleg bükkön növő, hazánkban nem ritka gombafaj.

Fogyaszthatóság: Nem ehető.

Összetéveszthetőség: Hasonlíthat a nem ehető Lepketaplóhoz, de annak termőrétege pórusos, fehéres színű, felülete selymesen fénylő. A hasonló, gyakoribb, nem ehető Borostás réteggomba szőrös felületű, az aljzattól alig áll el, szétterülő, és sokszor a termőtestek szalagszerűen összenőnek.

Megjegyzés: A stereum nemzetség név jelentése kemény. A subtomentosum egy latin szó, amely azt jelenti, hogy finom szálakkal borított, bolyhos; jelen esetben a bársonyos is értelmezhető.

Fajleírás: 1964-ben a cseh Zdeněk Pouzar írta le a fajt. 1874-ben Elias Magnus Fries már utalt erre a gombára, mint a Stereum ochroleucum alfajára.