Bársonyos pereszke

Tricholomopsis rutilansKalap: A kalap 15 cm-es átmérőt is elérhet. Kezdetben domború alakú, majd ellaposodik, és gyakran marad a közepén egy kis púp. A sárga alapszínű kalapbőrt lilásvörös, vöröses pikkelyek díszítik, melyek közepén intenzívebb színűek. Felülete nemezes, bársonyos tapintású.

Lemezek: A vékony lemezek sűrűn állók, enyhén kiöblösödőek vagy lekerekítetten a tönkhöz nőttek. Színűk egyértelműen sárga, az élük feltűnően csipkés.

Tönk: A 12 cm magasra növő tönk alig vastagabb 1, a jól fejlett példányoknál 2 cm-nél. Gyakran lehet görbén nőtt egyedeket találni. A sárga alapszínű tönk felszíne szálas-nemezes, a csúcsát apró, bíborszínű pikkelyek borítják.

Hús: A hús világos vagy aranysárga, nedvdús, idővel vizenyősen puha. Sajátos dohos szagú.

Spóra: Fehér, 5-7 x 3-5µm, elliptikus, sima.

Előfordulás: Kizárólag tűlevelű fák tuskóin vagy mellett nő. Júliustól novemberig gyakran előfordul.

Összetéveszthetőség: A bársonyos pereszke színe változékony, előfordulnak tiszta sárga példányok is, de jól felismerhető az élőhelye alapján. Hasonlít hozzá az olajsárga fapereszke, melynek azonos az élőhelye, de a gombát olivbarna vagy feketés pikkelyek díszítik.

Fogyaszthatóság: Ehető ugyan, de kellemetlen ízű és érzékeny gyomrúaknál kisebb emésztési zavarokat idézhet elő.

Megjegyzés: A Tricholomopsis nemzetség négy fajból áll, amelyek élőhelyük és a lemezek éleinek finomabb szerkezete (cisztidák) alapján különítenek el. A Tricholoma fajoktól. A rutilans jelentése sárgásvörös. A Tricholomopsis nemzetséget Rolf Singer 1939-ben hozta létre, a Clitocybe nemzetségből (sok gombát  minősítettek a Tricholoma nemzettséghez) és a Tricholoma nemzetségből , több faj került a Tricholomopsis-hoz, ami azt jelenti, - olyan, mint a Tricholoma-. A tricho jelentése haj, a loma szegély, karima. Így a nemzettség név jelentése a szegélyen növő szálakra utal.

Fajleírás: Eredetileg 1770-ben Jacob Christian Schaeffer nevezte Agaricus rutilans-nak. Paul Kummer 1871-ben helyezte át ezt a fajt az új Tricholoma nemzetségbe. Ott is maradt 1939-ig, amikor a híres német származású mikológus Rolf Singer sorolta át a jelenlegi Tricholomopsis nemzetséghez (utalva arra, hogy ez nagyon hasonlít a Tricholoma gombákhoz , de nem egészen olyan!).