Aranyos rezgőgomba

Tremella mesentericaVeszélyeztetett Vörös Lista: 3

Jellemzés: Az egyéb termőrétegű gomba, nagyon látványos megjelenésű. Harsány színe miatt jól felismerhető, kocsonyaszerű gomba. Egész évben találkozhatunk vele.

Termőtest: 1-5 (10) cm hosszú, 2-4 cm átmérőjű, 1-4 cm magas; ráncos, lebenyes, tekervényes; fiatalon arany- vagy citromsárga, idősen gyakran halványabb, szárazon narancsos színű; felülete többé-kevésbé fénylő.

Termőréteg: A lebenyek felületét borítja.

Hús: Fiatalon kocsonyás, rugalmas, idősen megpuhul és csaknem szétfolyik; sárgás, kissé áttetsző; nincs különösebb szaga és íze.

Spóra: Fehér; 7-16 x 6-10μm; nagyjából ellipszoid, sima.

Előfordulás: Januártól decemberig; elhalt lombos fa, főként bükk és tölgy anyagán növő, hazánkban nem ritka gombafaj.

Fogyaszthatóság: Nem ehető.

Összetéveszthetőség: Hasonló a fodros, tekervényes, azonos színű és állagú, a nem ehető narancssárga gümőgomba, de az fenyő korhadékán nő, és spórái osztottak. Az ugyancsak lebenyes, de nagyobb, ehető fodros rezgőgomba  és az agyvelőszerűen tekervényes, nem ehető bükk-álrezgőgomba, amely vörösbarna színű, és lombos fa anyagán nő.

Megjegyzés: A Tremella név azt jelenti, remegés - utalás a reszketeg-zselé-szerű állagra ebbe a nemzetségbe tartozó fajoknál. A mesenterica fajnév görög eredetű; két ókori görög szóból a mezo - azaz közép, és - enteron- bél szavakból ered, jelentése "közepes bél", ami a kinézetére utal.

Fajleírás: 1769-ben a svéd botanikus, Anders Jahan Retzius (1742-1821) írta le ezt a fajt, és elnevezte Tremella mesenterica-nak, amely a ma is használatos tudományos neve.