Apró csészéspöfeteg

Disciseda bovistaVeszélyeztetett Vörös Lista: 3

Termőtest: 1-3 cm átmérőjű; gömbölyded, lapított elliptikus; a talaj felszíne alatt fejlődik, majd éréskor kiemelkedik és elszakad a gombát a talajhoz rögzítő micéliumzsinór; a törékeny, külső burok alsó része a talajban marad, míg a felső, homokszemcsékkel borított része továbbra is a gombához tapad. A termőtest ezáltal fej-nehézzé válik, megfordul, és alulra kerül a tányérszerű, külső burokmaradvány. A belső burok sárgás, szürkés, bőrszerű.

Termőrész: A gomba belsejében található, szivacsos szerkezetű, éréskor szétporlik és a spórák a belső burok csúcsi nyílásán át távoznak.

Tönk: A gombának nincs tönkje.

Hús: Fiatalon kemény, majd megpuhul. Színe eleinte fehér, öregedve olívsárgás lesz, éréskor megbarnul, végül porszerűvé válik; nincs különösebb szaga és íze.

Spóra: Barna; 5.5-8 μm; gömbölyded.

Előfordulás: Augusztustól októberig; száraz, homokos talajon, homokdűnéken növő, hazánkban nagyon ritka, védelemre javasolt faj.

Fogyaszthatóság: Nem ehető.

Összetéveszthetőség: Azonos termőhelyen, sokszor egymás mellett nő a hozzá nagyon hasonló, de valamivel kisebb méretű (1-2 cm átmérőjű) kicsiny csészéspöfeteg. A két faj spóramérete is eltérő.

Egyéb latin név: Geastrum bovista

Megjegyzés: A bovista a latin bovis-ökör szóból származik. A disciseda jelentése korongon ülő.

FajleírásGeastrum bovista néven írta le Klotzsch 1843-ban. Majd a huszadik százas elején 1903-ban került a jelenlegi nemzetséghez Paul Christoph Hennings által.