Álszömörcsög

Battarrea phalloidesVédett Vörös Lista: 2
Természetvédelmi érték 5000.-

Termőtest: Fiatalon gömbszerű, 3-6 cm átmérőjű; föld alatt fejlődik; külső burka fehéres, bőrszerű, belső burok többé-kevésbé kocsonyás állagú. A kalapszerű rész 1-6 cm átmérőjű; fiatalon fehéres színű; borzas-szálas, idővel az érett spóraportól megbarnul és porszerűvé válik.

Termőréteg: A kalapszerű rész tetején található.

Tönk: 10-40 cm hosszú, 0,5-2 cm vastag; a burkok felszakadása után emelkedik ki, melynek maradványa az alul levő bocskor; barnás színű, fasodó, felülete szálas-pikkelyes.

Hús: Tojás állapotban belseje kemény, a külső burok alatt kocsonyás; kifejlődve kemény, fás; nincs különösebb szaga és íze.

Spóra: Rozsda-barna; 5-6.5μm; gömb alakú, apró szemölcsökkel díszített.

Előfordulás: Áprilistól októberig; homokos talajon, gyakran a fatuskók, farakások környékén növő, hazánkban egyre ritkább, védett gombafaj.

Fogyaszthatóság: Nem ehető.

Összetéveszthetőség: Tojás állapotban a homoki szömörcsöghöz hasonlíthat. A gomba jellegzetes, aránytalanul hosszú tönkje és kalapszerű termőtestét figyelembe véve nem téveszthető össze más fajjal.

Megjegyzés: A Battarea nemzetség névadója az olasz mikológus Giovanni Antonio Battarra. A fajnév jelentése nem ismeretlen. Több fajnév is tartalmazza. A Phalloides a fallosz jelentéssel bír.

Fajleírás: 1785-ben a skót botanikus James J Dickson (1738-1822) írta le, és adta a nevét Lycoperdon phalloides, a faj 1801-ben átkerült a Battarrea nemzetséghez a holland Christiaan Hendrik Persoon által.