Szenes fakógomba

Hebeloma birrusVeszélyeztetett Vörös Lista: 3

Kalap: 1-7 cm átmérőjű; domború, majd lapos púppal kiterül, pereme gyakran hullámos; széle halványabb, homokszínű, bézs, néha fehéres, közepe sötétebb, okkerbarnás; felülete csupasz, nedvesen nyálkás, ragadós.

Lemezek: Kis foggal a tönkre nőttek; fiatalon szürkés-homokszínűek, majd fakó, agyag-barnák lesznek; élük nem könnyező, nem foltos.

Tönk: 2-8 cm hosszú, 0,3-1,4 cm vastag; hengeres, alján gyakran gyökérszerű nyúlvánnyal; fehéres színű, a tövénél néha barnuló; felülete deres, pelyhes vagy kissé hosszirányban szálas.

Hús: A kalapban vékony, a tönkben szívós, rugalmas; krémszínű, kissé barnuló; szaga gyenge, kissé csokoládé- vagy szappanszagú, íze enyhe.

Spóra: Sárgás, rozsdás; 9-11,2 x 4,5-5,5 μm; mandula alakú, vastag falú.

Előfordulás: Augusztustól októberig; lomb- és fenyőerdőben, égésnyomon, gyakran faszéndarabok között növő, hazánkban ritka gombafaj.

Fogyaszthatóság: Nem ehető.

Összetéveszthetőség: Szintén égésnyomon nő, a nem ehető szenes tőkegomba is, de annak kalapja narancs- vagy rozsdabarna, tönkje a gyenge gallérzóna alatt szálas, és lemezei fiatalon olív-sárgásak.

Egyéb latin név: Hebeloma anthracophilum

Megjegyzés: A hebeloma nemzetségnév a hebe-fiatal és loma-fátyol szavakból ered. A birrus latin eredetű és a jelentése köpeny.

Fajleírás: 1838-ban Elias Magnus Fries írta le, és elnevezte Agarcus birrusnak. 1884-ben Pier Andrea Saccardo sorolta a jelenlegi nemzetséghez. Szinonimája a Hebeloma anthracophilum Maire 1908.