Sötét rétgomba

Agrocybe erebiaVeszélyeztetett Vörös Lista: 2

Kalap: 2-8 cm átmérőjű; fiatalon domború, majd ellaposodik, de közepén púpos marad; higrofán (nedvesen eltérő színű), nedvesen sötét- vagy feketés-barna, széle gyakran világosabb, fehéres foszlányokkal díszített, száraz időben halványbarnás; felülete kissé ráncos, csupasz, nedvesen nyálkás és pereme bordás.

Lemezek: A tönk előtt felkanyarodók, majd foggal ránőnek; halvány szürkésbarnás, majd sötét szürkésbarna lesz; éle világosabb, kissé fűrészes.

Tönk: 3-7 cm hosszú, 0,3-1 cm vastag; hengeres; világosbarna, alja felé sötétbarna; felülete a gallér felett erősen bordás, alatta szálas; gallérja hártyás, felső része bordás, fehéres, majd a spóraportól barnás színű lesz.

Hús: A kalapban fiatalon kemény, fehéres, a tönkben rostos, alja felé sötétbarna színű; szaga és íze jellegtelen vagy kissé lisztszerű.

Spóra: Sötétbarna; 9,5-13 x 5,5-7,1 μm; ellipszoid, sima.

Előfordulás: Júniustól novemberig; lomberdőben vagy parkokban, csupasz talajon vagy fűben növő, hazánkban ritka gombafaj.

Fogyaszthatóság: Nem ehető.

Összetéveszthetőség: Az ehető Erdei csiperke kalapja pikkelyes és húsa vörösödik. A fiatal, ehető Déli tőkegomba kalapszíne hasonló, de az faanyagon nő.

Megjegyzés: Az Agrocybe nemzetségnév az Agro-mező, és cybe-fej szavakból ered. Az erebia jelentése sötét.

Fajleírás: 1801-ben Christiaan Hendrik Persoon írta le ezt a gombát, és az Agaricus denigratus nevet adta neki; húsz évvel később a svéd Elias Magnus Fries átnevezte Agaricus erebius-nak. A jelenleg elfogadott tudományos név az Agrocybe erebius 1939-ben alakult ki, amikor a német származású mikológus Rolf Singer átsorolta az Agrocybe nemzetségbe.