Narancsbarna lánggomba

Gymnopilus picreusVeszélyeztetett Vörös Lista: 3

Kalap: 0,5-5 cm átmérőjű; eleinte kúpos, majd domború, harang alakú, végül kissé kiterül; narancsbarna, vörösbarna, idősen és szárazon rozsdabarna; felülete bársonyos, idősen kissé pikkelykéssé válik.

Lemezek: Kis foggal a tönkre nőttek; sárgák, idősen rozsdasárgák; fiatalon pókhálószerű szálak borítják.

Tönk: 1-6 cm hosszú, 0,2-0,5 cm vastag; hengeres; kalapszínű; felülete gyakran szálas, idősen pikkelykés; gallérzóna nem látható rajta.

Hús: A kalapban vékony, törékeny, a tönkben rostos; sárgás színű; nincs különösebb szaga, keserű ízű.

Spóra: Rozsda barna; 7-10 x 4,5-6 μm; elliptikus, kissé érdes felületű.

Előfordulás: Szeptembertől októberig; fenyőerdőben, elhalt, főleg kéttűs fenyőkön, gyakran seregesen növő, hazánkban nagyon ritka gombafaj.

Fogyaszthatóság: Nem ehető.

Összetéveszthetőség: A hasonló termőhelyen növő, szintén keserű ízű, nem ehető foltoslemezű lánggomba, amelynek termőteste élénk narancssárga, lemezei idővel rozsdabarnán foltosodnak, tönkjén szálas gallérzóna látható. A mérgező Sárga kénvirággomba és Vöröses kénvirággomba idősen nem lesz rozsdabarna.

Megjegyzés: A nemzetség név jelentése csupasz sapka. A gymn- meztelen, csupasz és a pilus-kalap, haj szavakból. A picreus a picea-fenyő félék szóból származik, utalva az előfordulására, illetve a fenyőkhöz való kötödésére.

Fajleírás: 1798-ban Christiaan Hendrik Persoon írta le ezt a fajt, és Agaricus picreus nevet adta a fajnak. 1879-ben Petter Adolf Karsten (1834–1917) sorolta a jelenlegi nemzetséghez. Az elfogadott tudományos neve: Gymnopilus picreus.