Kalap: 4-10 cm átmérőjű; fiatalon domború, majd ellaposodó, végül közepe bemélyed; többnyire egységes színezetű, króm-, okkersárga színű; felülete csupasz, nedvesen kissé tapadós, fénylő, szárazon matt; pereme idősen bordássá válik; bőre csak a szélén húzható le.
Lemezek: Tönkhöz nőttek vagy kissé szabadon állók; fiatalon fehéresek, majd okkersárgák lesznek, idősödve vagy nyomásra megszürkülnek.
Tönk: 4-9 cm hosszú, 1-2 cm vastag; hengeres; fiatalon fehéres, majd gyakran sárgásán vagy okkeresen foltos lesz, idősen megszürkül.
Hús: Puha; fehéres, idősödve vagy a vágásfelületen lassan megszürkül; kissé gyümölcsszagú, enyhe ízű.
Spóra: Okker-sárgás: 8-9.5 x 6.5-8μm; elliptikus, szemölcsökkel díszített.
Előfordulás: Augusztustól októberig; erősen savanyú és nedves talajú lomberdőben, tőzegmohalápon, nyír alatt növő, nagyon ritka, védett faj.
Fogyaszthatóság: Ehető, de védett, ezért hagyjuk termőhelyén!
Összetéveszthetőség: Számos sárga kalapszínű galambgomba faj létezik, azonban ezek közül csak a nem ehető Fakósárga galambgomba húsa szürkül a tönkben idős állapotban, ellenben csípős íze van.
Megjegyzés: A russula jelentése vörös vagy vörösödő. A fajnév latin eredetű a clar-ragyogó és a flava-sárga szavakból származik.
Fajleírás: 1888-ban a brit mikológus William Bywater Grove (1838-1948) írta le, aki a kéttagú tudományos nevét adta, Russula claroflava amelyet a mai napig használnak. Az angliai Birminghamben született, Grove egy mikológiai értekezés a "Louis Rene és Charles Tulasne: Selecta Fungorum Carpologia (3 kötet, 1861-1865)" angol fordításával szerzett hírnevet magának.