Púpos galambgomba

Russula caeruleaVeszélyeztetett Vörös Lista: 2

Kalap: 3-8 cm átmérőjű; fiatalon félgömb alakú, majd domború, végül ellaposodó, közepén jellegzetes, csecsbimbószerű púppal; sötét borvörös, ibolyásbíbor, -barna; felülete fénylő, nedvesen tapadós; széle idősen kissé bordássá válik; bőre nedvesen félig lehúzható.

Lemezek: Tönkhöz nőttek vagy csaknem szabadon állók; törékenyek; fiatalon krémszínűek, majd halvány okkersárgák lesznek.

Tönk: 4-9 cm hosszú, 1-2 cm vastag; hengeres, alja felé elvékonyodik; fehéres, idősen kissé szürkülhet; felülete sima vagy finoman selymes.

Hús: Sokáig kemény, pattanva törő; fehéres, idővel kissé szürkül; gyümölcsszagú, enyhe ízű, de a kalap bőre keserű.

Spóra: Sötét sárga; 8-9 x 6.5-7.5μm; hegyes szemölcsökkel díszített.

Előfordulás: Júliustól októberig; savanyú talajú fenyőerdőben, mindig kéttűs fenyő alatt növő, hazánkban ritka gombafaj.

Fogyaszthatóság: Ehető, de ritka, ezért hagyjuk termőhelyén!

Összetéveszthetőség: A galambgombák közül csak a púpos galambgombának van csecsbimbószerűen púpos kalapja és keserű kalapbőre.

Megjegyzés: A fajnév a latin carelua-kék szóból származik. Maga a gomba kalap nem kék, de van egy enyhe kékes beütése, amire utalhat a névadás. A russula nemzetség név jelentése vörös, vagy vörösödő.

Fajleírás: 1801-ben Christiaan Hendrik Persoon írta le, és ő adta a kéttagú tudományos nevét; Agaricus caeruleus. A jelenleg elfogadott tudományos neve: Russula caerulea, 1838-ból származik és a svéd Elias Magnus Fries nevéhez fűződik.