Hamvas nemezestinóru

Boletus pruinatus



Kalap: 3-10 cm átmérőjű; sokáig domború, ellaposodó; olív-, vörös-, feketésbarna, gyakran borvöröses árnyalattal, főleg a szélén; felülete fiatalon dudoros, finoman hamvas, majd csupasz; bőre ritkán repedezik fel.

Csöves rész: A tönkhöz nőtt; sokáig élénksárga, idővel olívbarnás; nyomásra csak kissé kékül, inkább rozsdabarna lesz; pórusai elég szűkek.

Tönk: 3-10 cm hosszú, 0,5-2 cm vastag; hengeres, néha hasas; élénksárga, idővel vörösen pontozottá válik, idősen egészen vörös is lehet.

Hús: Elég kemény; sárgás, a kalapbőr alatt vöröses, a tönk aljában krómsárga; idősen kékülhet; bázismicéliuma sárgás; szaga jellegtelen, íze enyhe.

Spóra: Halvány-barna; 11,5-14 x 4.5-5.5μm; orsó alakú, sima.

Előfordulás: Júliustól novemberig; savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben növő, hazánkban helyenként nem ritka gombafaj.

Fogyaszthatóság: Ehető, de kímélendő faj.

Összetéveszthetőség: Hasonlít az ehető Molyhos tinórura és az ehető Recéstönkű nemezestinórura, de azok tönkje többnyire bordázott. Az ehető Arany tinórura, amelynek kalapja mindig repedezett. Az ehető Piros tinórura, de az általában vörösesebb, lomberdei utak mentén, bolygatott talajon nő.

Megjegyzés: A pruinatus jelentése a fagyokig, vagy fagyott. A boletus jelentése agyag darab.

Fajleírás: A jelenlegi tudományos neve a Boletus pruinatus 1835-ben alakult ki, amikor Elias Magnus Fries és Fredrik Christopher Theodor Hök (1807-1877) egy kiadványban publikálta ezen a néven.