Gyűrűs ráncosgomba

Cortinarius caperatusVeszélyeztetett Vörös Lista: 2

Kalap: 5-13 cm átmérőjű; félgömb alakú, majd domború, végül púposán kiterülő; halvány okkerbarnás; felülete fiatalon a burokmaradványtól ibolyásfehéren deres, szemcsés; főleg a szélén sugarasan ráncos.

Lemezek: A tönkhöz nőttek; fiatalon halványszürkések, majd agyag-barnásak lesznek; szélük fűrészes, csipkézett.

Tönk: 5-15 cm hosszú, 1-2 cm vastag; hengeres, kissé gumós; fehéres; alján a burokból visszamaradt lilás, deres zóna lehet; gallérja kétrétegű, gyűrűszerű, könnyén leváló, fölötte a bőr cikcakkosan repedezett.

Hús: Viszonylag puha; fehéres, okkeres; kellemes szagú, enyhe ízű.

Spóra: Rozsda- vagy okkerbarna; 10-15 x 7-10μm; ellipszoid.

Előfordulás: Júniustól novemberig; fenyőerdőkben elterjedt, de hazánkban erősen savanyú talajú bükkösökben és tölgyesekben is növő, ritka faj.

Fogyaszthatóság: Ehető, de ritka, ezért hagyjuk termőhelyén!

Összetéveszthetőség: Összetéveszthető az ehető szemcsés aranygombéval (VL2), de annak termőteste általában élénkebb, barnássárga színű, és szemcsés, korpás felületű, még a felfelé álló gallérja is. Termőhelye is eltérő, nitrogéndús talajon nő.

Egyéb latin név: Rozites caperatus

Megjegyzés: A cortinarius jelentése függöny, fátyol, míg a fajnév a caperatus latin szó, és ráncost jelent.

Fajleírás: 1796-ban Christiaan Hendrik Persoon elsőként írta le ezt a lemezes gombát, és Agaricus caperatus-nak nevezte el. 1838-ban a nagy svéd mikológus Elias Magnus Fries , aki 1838-ban sorolta át a Cortinarius nemzetséghez. A pókhálósgombák (cortinarius) részleges burokból maradó fátyla látszódhat fiatalon. Pier Andrea Saccardo (1834-1917) felismerte, hogy ez a gomba nem egészen ilyen, és a Pholiota nemzetséghez sorolta, majd 1879-ben a finn mikológus Petter Adolf Karsten nevezte át Rozites caperata-nak, amelyet a francia mikológus Ernst Roze (1833-1900) tiszteletére kapott, és ezen a néven volt jegyezve egészen a közelmúltig. Sok helyen még mindig ezen a latin néven található. 2002-ben a DNS-szekvenálás során Peintner, Horák, Moser és Vilgalys megállapította, hogy az eddig külön nemzetségek Rozites, Cuphocybe és Rapacea mind csak a rendszertani szinonimái a Cortinarius-nak , így a faj visszanyerte a 160 évvel ezelőtt, Elias Fries-tól kapott nevet.