Lilatönkű pereszke

Lepista saevaKalap: 15 cm átmérőjű, félgömb alakú kalapja domború lesz idővel, végül kiterül. A felszíne hullámos, göröngyösé válhat. Széle sokáig begöngyölt. Felülete sima, vagy tompán selymes fényű, fiatalon okkerszürkés, fehéres szürkés, később fakó szürkésbarna színű.

Lemezek: Fehéres színű, a tönkre felkanyarodóak. Színük lehet halványszürkés is. Szorosan állók.

Tönk: Vastag, 3-6 cm hosszú, 2-3 cm vastag. Szürkésfehér alapon ibolyáskék szálak borítják, a felső harmadánál gyakran éles határral. Alja bunkós alakú.

Hús: A kalapban puha vastag, a tönkben szálas. Színe szürkés. Kellemes illatú és jóízű gomba.

Spóra: Fehér; 6-8 x 4,5-5 µm; elliptikus, enyhén szemcsés

Előfordulás: Hegyvidéki és alföldi réteken, legelőkön, árokpartokon vagy erdőszéleken is előfordul. Szereti a cserjéseket, a vastag avartakarót és a túltrágyázott területeket is. Nyár végétől található, egészen a tartós fagyokig, de előfordul kora tavasszal is. Sokszor tömegesen előforduló gombafaj, hazánkban egyes területeken gyakori faj.

Fogyaszthatóság: Ehető és árusítható, jóízű gombafaj.

Összetéveszthetőség: Hasonlít hozzá a mérgező Retekszagú kígyógomba, a nem ehető Kék pókhálósgomba, és az ehető Illatos pereszke és Lila pereszke. Élénk lila tönkje és fakó okkeres kalapjának kontrasztja jó ismertető bélyeg, amely alapján könnyen felismerhető.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Illatos pereszkeKék pókhálósgomba
Lila pereszke

Egyéb latin név: Lepista personata, clitocybe saeva

Megjegyzés: A saeva jelentése vad, vagy heves. Rejtély, hogy miért kapta a heves jelzőt, de a vad kifejezés talán illik rá.

Fajleírás: Elias Magnus Fries svéd mikológus 1818-ban írta le Agaricus personatus-nak. 1871-ben Mordecai Cubitt Cooke átnevezte ezt a gombát Lepista personata-nak , és majdnem egy évszázaddal később, 1960-ban, az angol mikológus Peter Darbishire Orton adta a Lepista saeva nevet, ami a jelenlegi elfogadott tudományos neve.