Tehéntinóru

Suillus bovinusKalap: A kalap 3-10 cm széles lehet. Fiatalon domború, párna formájú, kissé begöngyölt peremmel, később jobban kiterül, szabálytalanul ellaposodik és benyomottá válik. Halvány sárgásbarnás, bőrszínű vagy vörösesbarna. A bőre nedvesen erősen tapadós, de gyorsan szárazzá válik. Felülete csupasz, sima vagy finoman ráncos, egyenetlen a rászáradt nyálkától.

Csöves rész: A csövek halvány szürkéssárgák, majd olívsárgák vagy barnák lesznek, a tönkre szélesen ránőttek vagy lefutók. A kalap húsáról csak nehezen fejthetők le. A pórusok színe azonos a csövekével vagy kicsit piszkosabbak, tágak és szabálytalanok, többnyire fogszerűen kihúzottak.

Tönk: A tönk 3-6 cm hosszú és 0,5-1,5 cm vastag, többnyire húsos, fiatalon kissé hasas, néha görbült. Felületének színe a kalapéhoz hasonló, de gyakran halványabb. A csúcsán majdnem mindig sárga árnyalatú, lefelé kissé barnás, hosszában benőtten szálas.

Hús: A hús halványsárga vagy barnás, beszáradáskor rózsaszín-hús-vörös színű lesz. Kellemesen gyümölcsszagú, savanykás ízű.

Spóra: Halvány olívbarna; 8-10 x 3-4μm; orsó alakú.

Előfordulás: Európában általában mindenfelé elterjedt, a síkságoktól az Alpokig megtalálható. A tápanyagban szegény, homokos, erősen savanyú talajú kéttűs fenyőerdőket kedveli, de lehet lucosban is. Augusztustól októberig nő. Magyarországon nem gyakori.

Fogyaszthatóság: ehető.

Összetéveszthetőség: A tapasztalatlan gyűjtő Tarka tinóruval tévesztheti össze. Ez utóbbinak durva, nemezes pikkelyek borítják a kalapját, és pórusai nagyon szűkek.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

ÉgertinóruRózsaszínű nyálkásgomba
Tarka tinóru

Megjegyzés: Ugyanazon az élőhelyen gyakran a rózsapiros nyálkagomba  is megtalálható. A két faj hasonló talajviszonyokat és fafajokat igényel. A bovinus jelentése tehénhez hasonló színű.

Fajleírás: 1755-ben Carl Linnaeus írta le, és ő nevezte el Boletus bovinus-nak. 1796-ban a francia orvos és természettudós Henri François Anne de Roussel (1748-1812) sorolta át ezt a fajt a Suillus nemzetséghez, és így az elfogadott tudományos neve Suillus bovinus lett.