Tüskegomba

Polyporus umbellatusVédett Vörös Lista: 0

Jellemzés: Ez a bonyolult és erősen csoportos termőtest 30-50 cm-es átmérőt érhet el. Egy vastag, húsos, fehéres törzsből számos elágazódás indul ki és ezek végén egy-egy kicsi, hullámos, karéjos kalap található. A kalapkák 1-4 cm szélesek lesznek, halványsárga vagy barnás színűek, a közepükön majdnem mindig mélyedés látható. A felülete finoman szálasán pikkelyes.

Kalap: Az kalapkák alján rövid, 1-2 mm hosszú és az ágakra lefutó csövek vannak.

Tönk: A tönkök és a belőlük kiinduló ágak fehéresek.

Hús: A termőtestek fehérhúsúak és rövid életűek, különösen esős időben hamar megrothadnak és összeesnek. Sokszor lárvákkal is fertőzöttek. Enyhe lisztszagú, enyhe ízű.

Spóra: Fehéres; 7.5-10 x 3-4 µm; hengeres, sima.

Előfordulás: Az európai mérsékelt övi lombos erdők lakója. Magyarországon szórványosan, főleg az ország nyugati részén fordul elő. Ritka gombafaj. Különösen az öreg törzsek és tuskók körül, de talajon is látható, Júniustól őszig nő.

Fogyaszthatóság: Ehető.

Összetéveszthetőség: Van bizonyos hasonlóság a tüskegomba és a bokrosgomba (G. frondosa) felépítésében. Ennek a gombának azonban sok, fiók alakú, egymásra rakódó, szürkésbarna kalapja van, amelyek egy rövid, húsos és szerteágazó törzsből indulnak ki.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Ágas tapló

Egyéb latin név: Grifola umbellata

Megjegyzés: A talajfelszín alatt található a termőtest földalatti szkleróciuma. Ez egy szabálytalan, gumós vagy elágazó képződmény, amelyben vékony, élő fagyökerek is találhatók. Belőle nő ki minden évben az új termőtest. Az umbellata jelentése ernyőszerű.

Fajleírás: 1801-ben Christiaan Hendrik Persoon írta le Boletus umbellatus néven, de korábban 1772-ben Giovanni Antonio Scopoli Boletus ramosissimus néven már ismertette ezt a gombát. 1821-ben Elias Magnus Fries sorolta a Polyporus nemzetséghez, így ez az elfogadott neve. Több szinonimája is van a gombának.