Változékony pókhálósgomba

Cortinarius variecolorKalap: A kalap 5-15 cm széles. Először fél- gömbszerűen domború, majd ellaposodik. Széle sokáig begöngyölt. A felszíne sima és benőtten szálas. A kalap fiatalon gyakran lilás-ibolyáskék, majd rókavörös-barna, de a kalap peremén sokáig megmarad az ibolyakék alapszín.

Lemezek: A lemezek a tönkre ránőttek, vékonyak, sűrűnállók, élük olykor kissé hullámos. A lemezek fiatalon szép ibolyáskékek, a fejlődés során végül rozsdabarnák lesznek.

Tönk: A tönk 5-12 cm magas és 1,5-2,5 cm vastag lehet. Többé-kevésbé bunkós, fiatalon ibolyáskék, rányomottan bolyhos, de hamarosan rókavörös és csupasz lesz. A fátyol halványlila és selymes.

Hús: A hús először illa, később fehér, illa árnyalattal. Kellemetlen, erős föld- vagy porszagú.

Spóra: Vörösbarna; 9-11 x 5-6 µm; elliptikus, mandula alakú, kissé rücskös felületű.

Előfordulás: Európában általában gyakori, többnyire csoportosan nő, tűlevelű erdőkben. Júliustól októberig hoz termőtestet, Magyarországon nem gyakori.

Fogyaszthatóság: Élvezhetetlen, a változatai szintén.

Összetéveszthetőség: Az irodalomban két változatát írták le. A var. marginatus gumója peremes és süteményszagú, lombos erdőben nő. A var. largiusculus húsa vöröses Ibolyakék, föld- vagy porszagú; szintén lombos erdőben nő. További hasonló faj a C. nemorensis, amely lombos erdőben, bükk és tölgy alatt nő.

Megjegyzés: Több mint 450 faj tartozik a Cortinarius nemzetségbe, amelyek többnyire mikorrhizás gombák, pókhálószerű fátyluk van, ami fiatalon a lemezeket fedi, később pedig több fajnál a tönkön szálak formájában látható. A spórapor többé-kevésbé barnás. Néhány faj halálosan mérgező. A variecolor jelentése különböző színű.

Fajleírás: 1838-ban Elias Magnus Fries adta a fajnak a jelenlegi elfogadott nevet. 1801-ben Christiaan Hendrik Persoon írta le, mint Agaricus variecolor. Létezik a variicolor elnevezés is, de több helyen a variecolort használják.