Vöröseslemezü bőrgomba

Cortinarius semisanguineaKalap: A kalap 2-8 cm széles, fiatalon harang alakú, később kiterül, közepén púp figyelhető meg. Olív, umbrabarna, vagy sárgásbarna színű. A kalapbőr száraz és csupasz vagy finoman pikkelyes. A széle néha kissé felhajló, a kalaphús nagyon vékony.

Lemezek: A lemezek többé-kevésbé erősen kiöblösödően a tönkre ránőttek, viszonylag vékonyak. Színük szép vérvörös, később fahéjbarna.

Tönk: A 3-8 (10) cm hosszú, karcsú tönk legfeljebb 0,7 cm vastag lesz, hengeres, gyakran kissé hajlott és törékeny. Többé-kevésbé élénk króm vagy birs sárga, sárgarézszínű, töve néha vöröses.

Hús: A hús sárgás, enyhén retekszagú.

Spóra: Rozsdabarna; 6-8 x 4-5μm; ellipszoid, durva felületű.

Előfordulás: Európában általában gyakori, csoportosan növő faj, tűlevelű erdőben savanyú talajon, gyakran mocsaras területek szélén, mohában fordul elő. Augusztustól novemberig található. Hazánkban ritka faj.

Összetéveszthetőség: A fahéjbama bőrgomba kalapja hasonló színű, de fiatalon fahéj-narancsszínűek a lemezek, ami sokáig így marad. Ez a faj is többnyire tűlevelű erdőben nő. Néha a tönk alsó részét barnára színezi a fátyol. A vérvörös bőrgomba termőteste többé-kevésbé egyenletesen sötét vérvörös. A lemezei szélesek és távolállók. Szintén tűlevelű erdőben nő, különösen kedveli a mocsaras erdőket.

Fogyaszthatóság: Fennáll az a gyanú, hogy hasonló méreganyagokat tartalmaz, mint a Mérges pókhálósgomba és rokonai,

Egyéb latin név: Dermocybe semisanguinea

Megjegyzés: A vöröseslemezű bőrgomba a Dermocybe nemzetséget képviseli az oldalon, amelybe jelenleg kb. 27 faj tartozik; ezek a pókhálósgombák (Cortinarius) rokonai. A semisanguinea jelentése félig-vérvörös (az ilyen színű lemezek miatt).

Fajleírás: 1821-ben a híres svéd mikológus Elias Magnus Fries írta le, és ő adta a nevét Agaricus cinnamomeus f. semisanguineus. 1876-ban a francia mikológus Claude-Casimir Gillet (1806-1896) sorolta át ezt a fajt a jelenlegi nemzetséghez, így a Cortinarius semisanguineus néven hivatkoznak rá. Egyes jegyzékek az 1974-es Dermocybe semisanguinea nevet is jegyzik, amelyet M. M. Moser adott a fajnak.