Vörösövű pókhálósgomba

Cortinarius armillatusKalap: Az 5-12 cm széles kalap először harang alakú, majd kiterül de a közepén szélesen púpos marad. A színe többé-kevésbé egységesen rozsdabarna-rókavörös vagy téglavörös, finoman nemezes-pikkelyes.

Lemezek: A széles lemezek kiöblösödően a tönkre nőttek, kissé távolállók és közteslemezek is vannak. Fiatalon kissé okkerbarnásak, később fahéjbarnák, az éleik többnyire világosabbak.

Tönk: A tönk hossza 6-14 cm, vastagsága 1-2 cm. Többé-kevésbé hengeres, a bázis gyakran bunkós vagy gumósán megvastagodik. Felül világos beige, húsvöröses, lefelé okkerbarnás, vörös- vagy szürkésbarna. A felületét egy vagy több jellegzetes cinóbervörös öv díszíti.

Hús: A hús sárgás- fehéres-vörös vagy halványbarna, szagtalan és enyhe ízű.

Spóra: Fahéjbarna; 9-12 x 5-7μm; ellipszoid, kisebb szemölcsökkel.

Előfordulás: Európában általában a síkságoktól a középhegységekig fordul elő, savanyú talajon, nyír alatt, különösen mocsárvidékeken. Júliustól októberig hoz termőtestet. Hazánkban ritka faj.

Fogyaszthatóság: Ehető, de nem ajánlott.

Összetéveszthetőség: A kissé mattabb színű, a tönkön sárga vagy sárgásbarna övét viselő var luteoornatus változattal téveszthető össze. Más fajjal nemigen lehet összekeverni, különösen, ha a nyírek alatti élőhelyet figyelembe vesszük.

Megjegyzés: A pókhálósgombák (Cortinarius) nemzetségén belül a Telamonia alnemzetségbe tartozik. Ezek közé kicsi és meglehetősen nagy gombák is tartoznak, főként barna, sárgásbarna, okker- vagy ibolyaszínű árnyalatúak, és többé-kevésbé higrofánok. A tönk gyakran a fátyolból származó övékkel díszített. Az armillatus jelentése karkötővel ellátott.

Fajleírás: 1818-ban Elias Magnus Fries írta le, és elnevezte Agaricus armillatus-nak. 1938-ban Elias Fries sorolta át ezt a fajt a Cortinarius nemzetséghez, ahol a mai napig tartózkodik.