Szakállas pereszke

Tricholoma vaccinumKalap: A kalap 7 (10) cm széles lehet, húsvöröses barna, rézbarnás vörös színű, alakja eleinte tompán-kúposan domború, majd kiterül. A pereme sokáig begöngyölt marad. Felszíne száraz, többnyire erősen pikkelyes, szélén a gyapjas szálak lógnak le.

Lemezek: A lemezek kiöblösödők, majd ránőnek a tönkre. Először fehérek, később húsbarnák, gyakoriak a közteslemezek.

Tönk: A tönk 10 cm magas és 1 -2 cm vastag lehet, halvány vörösesbarna, a csúcsán világosabb, már fiatalon üreges a belseje.

Hús: A hús fehéres és barnásvörösre színeződő. Enyhén földszagú és kesernyés ízű.

Spóra: Fehér; 4-5 x 6-7,5 μm; elliptikus, sima.

Előfordulás: Gyakran csoportosan nő, tűlevelű erdőkben. Magyarországon a fenyvesekben elég gyakori. Szeptembertől novemberig fejleszt termőtestet.

Összetéveszthetőség: Bizonyos mértékig hasonlít az Aprópikkelyű pereszkéhez, amely erdeifenyő alatt fordul elő, nagy termetű, finoman pikkelyes a kalapja, a lemezei érintésre vörösbarnák lesznek. Más fajjal az összetévesztés alig lehetséges.

Fogyaszthatóság: Keserű íze miatt élvezhetetlen.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Aprópikkelyű pereszkeFöldi susulyka

Megjegyzés: A Tricholoma nemzetségbe több mint 65 faj tartozik. Ezek közepes vagy nagytestű, húsos gombák, az általában fehéres lemezeik kiöblösödően vagy lekerekítetten nőnek rá a tönkre. A tönkön többnyire nincs gallér, ritkán van pókhálószerű fátyla. A barna- és szürke kalapos fajok között vannak mérgezők. A szakállas pereszke a mintegy 19, barnakalapos fajból álló csoporthoz tartozik, amelyek között van két mérgező, nem teljesen tisztázott faj. A vaccinum jelentése tehén színű (barna).

Fajleírás: A faj első leírása 1774-ből a német Jacob Christian Schäffer-től származik, mint Agaricus vaccinus. 1871-ben Kummer sorolta a jelenlegi nemzetséghez, így az elfogadott tudományos neve a Tricholoma vaccinum. Több szinonimája is van, ám ezek nem használatosak.