Szürke tölcsérgomba

Clitocybe nebularisKalap: Domború, majd lapos, ritkán tölcséres, 7-14 cm, de lehet jóval nagyobb is. Vastag húsú. Széle kissé aláhajló, fiatalon begöngyölt. Színe szürkés, egérszürke, barnásszürke. A fiatal gombán hamvasfehér bevonat és gyakran körbefutó hamvas rajzolat látszik. Helyenként előjön karcsúbb, vékonyabb kalapú, tölcséresedő változatban is.

Lemezek: A kalapról könnyen lefejthetők. Színük sárgásfehér, halványsárgás. A spórapor fehér.

Tönk: Vastag, merev, tömör, megnyúlt, felfelé kissé vékonyodó, 4-12 cm hosszú, 1-4 cm vastag. Színe halványszürke, fehéres, alul molyhos, felülete rostos, csíkos.

Hús: Fehér, merev, a tönkben rostos, szálakra foszló. Szag és íz: Feltűnően erős, kellemes, igen jellegzetesen fűszeres szagú, kissé édeskés, savanykás ízű. Ha ismerjük a szagát, akkor már ennek alapján felismerhetjük.

Spóra: Fehéres-krémszínű; 6-7,5 x 3,5-4,5 µm; elliptikus, sima

Előfordulás: Lomb- és fenyőerdők talaján, többnyire csak vastag avarszőnyegen terem, őszi időben, havazásokig. Fagyálló. Előjön egyenként is, de többnyire seregesen vagy boszorkánykörökben. Az ország legnagyobb

Fogyaszthatóság: Ehető és árusítható.Jó, ropogós húsú gomba. Mártásnak, levesnek, pörköltnek is alkalmas. Szaga azonban főzéskor még jobban érződik. Erős aromája miatt egyesek nem szívesen eszik, mások viszont éppen ezért kedvelik. Akit az erős szag zavar, fogyassza forrázva. Legjobb más gombafajokkal keverve, ízesítőnek húshoz vagy gomba. mártáshoz. Jól és szépen szárad. Gombapornak is jól használható. Az idős példányok túl érzékeny egyéneknek megárthatnak.

Összetéveszthetőség: Eléggé hasonlíthat hozzá a mérgező ViaszFehér tölcsérgomba, különösen késő ősszel. Ennek azonban kalapja is, lemezei is fehéresek, kalapja a szélén ezüstös, selymes, tönkje pedig gyakran görbe. Összetéveszthető vele a mérgező Nagy döggomba is, de ennek lemezei kissé sem lefutók, és az érett gombán rózsaszínesre, hússzínűre változnak. Igen hasonlít hozzá, és ezért könnyen össze is téveszthető az ugyancsak ehető Csoportos pereszkével, de annak lemezei inkább fehérek, és a gomba feltűnően csoportosan jelenik meg. Hasonló lehet még hozzá a késő őszi kifakult Lila pereszke, amelyen azonban a lilás árnyalatot valahol még megtaláljuk, és a vele rokon, jó illatú és jóízű, ritkább szagos pereszke is, amelyre illatán kívül az a jellemző, hogy az egész gomba egyenletesen halványbarnás színű.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Nagy döggombaÓriás tölcsérgomba

Egyéb latin név: Lepista nebularis

Megjegyzés: Aki nem érzékeny erre a gombára, de zavarja az erős, aromás szaga, felhasználás előtt forrázza le. A Clitocybe jelentése: ferde fej, a nebularis a latin nebula- ködös, felhős- főnévből származik. A jelentést a kalap színezetére utal, amely ködös esetleg füstös megjelenésű.

Fajleírás: 1789-ben Johann Georg Karl Batsch nevezte el Agaricus nebularis-nak. 1871-ben került át a Clitocybe nemzetségbe, a híres német mikológus Paul Kummer által, aki Clitocybe nebularis-nak keresztelte el. Sokszor átsorolták más nemzetségbe, ma már határozottan a Kummer által javasolt az elfogadott.