Sárgatejű kígyógomba

Mycena crocataKalap: Az eleinte kúp formájú, később harangszerűen kiterülő kalap átmérője 1-3 cm. Gyengén bordázott és csupasz felületű. A kalap színe olívszürke vagy szürkésbarna. A kibuggyanó tejnedvtől sárgásvörös foltok jelenhetnek meg a kalap felületén.

Lemezek: Ha megsérülnek, ugyanilyen foltosak lesznek a hasas, tönkhöz illeszkedő, fehéres színű lemezek is.

Tönk: A tönk 4-8 cm magas lehet, az átmérője 2-3 mm. Belül csöves, felfelé kissé elvékonyodik. A tövét fehér micéliumszálak borítják. A színe felül kénsárga, alul sáfránysárga. Ha a tönköt eltörjük, akkor bőséges, narancssárga tejnedv folyik ki belőle.

Hús: A vékony hús is sárga színű és tejnedvet tartalmaz.

Spóra: Fehér; 8,5-10,5 x 4,5-6,5 µm; elliptikus sima.

Előfordulás: Nem tartozik a gyakori gombáink közé. Lombos erdőkben, elsősorban bükkösökben található. Csoportosan vagy magányosan nő az avarban. Gyakran a Sötéttönkű fokhagymagombával együtt találjuk. A termőtestek a szeptember és november közti időszakban jelennek meg.

Fogyaszthatóság: Nem mérgező, de étkezési célokra értéktelen gomba.

Összetéveszthetőség: Jellegzetes narancssárga tejnedve miatt gyakorlatilag nem lehet eltéveszteni. Közeli rokona, a csoportosan növő Vérző kígyógomba, amelynek tejnedve sötét vérvörös. A csoportosan növő vörösfejű kígyógomba híg, vérvörös nedvet választ ki.

Megjegyzés: A crocata görög szó, jelentése sáfrányszínű (mint a Krókusz).

Fajleírás: 1794-ben a német Heinrich Adolf Schrader (1767-1836) írta le először tudományosan és Agaricus crocatus nevet adta neki. Közel 100 évvel később 1871-ben került a faj a mai nemzetséghez, Paul Kummer munkája nyomán.