Sötét tinóru

Bíboros sötéttinóru

Porphyrellus porphyrosporusVédett Vörös Lista: 0
Természetvédelmi érték 10000.-

Kalap: A vaskos, komor kinézetű tinóru kalapja 6-12 cm átmérőjű, előfordulnak 16 cm-es egyedek is. A fiatal gomba kalapja félgömb alakú, az idősebbeké párnaszerűen kiterül. Pereme kezdetben behajtott és éles, színe először világos szürkésbarna, később sötétbarna, vöröses árnyalatokkal. A kalap felülete kezdetben finoman bársonyos, később sima, de mindig száraz.

Csöves rész: A csövek kiöblösödőek, a tönkre ránőttek. Fiatalon elég rövidek, a termőtest fejlődése során növekednek, 1,5 cm hosszúak lehetnek. Színük a szürkésbarnától a piszkosbarnáig változik. Nyomásra, a kalaphoz hasonlóan, feketésbarnára színeződnek el.

Tönk: A tönk kalapszínű, a tövén azonban fehéres és nemezes. A fiatal egyedek tönkje bársonyos, később sima. Először hasas formája van, később inkább bunkó vagy henger alakú lesz.

Hús: A hús fehér vagy fehéres-szürke, majd vöröses vagy kékeszöld színű lesz. Kemény, kesernyés ízű.

Spóra: Vörösbarna; 13-19 x 7-9 µm; elliptikus, sima

Előfordulás: Tűlevelű erdőkben, tápanyagban szegény, savanyú homokos talajú, valamint humuszban gazdagabb talajú lomberdőben is előfordul. Kedveli a hegyvidéki fenyveseket. Júniustól októberig, magányosan vagy csoportosan jelenik meg. Hazánkból eddig még nem került elő.

Fogyaszthatóság: A hús szálas, íze a főzés után is keserű. Nem mérgező.

Összetéveszthetőség: Jellegzetes, könnyen meghatározható gombafaj.

Egyéb latin név: Tylopilus porphyrosporus

Megjegyzés: Változékony faj, korábban két fajra választották szét: a tűlevelű erdők lakója (P. pseudoscaber) és a lombos erdőben élő (P. porphyrosprosus). Az újabb vizsgálatok szerint nem indokolt ez a felosztás. A Porphy szó görög eredetű, jelentése lilás, lilába öltözött. A fajnév és nemzetség név is ebből a szóból ered. A fajnév phorus szava a pórus jelentéssel bír.

FajleírásElias Magnus Fries és Fredrik Christopher Theodor Hok (1807-1877) mikológusok írták le 1835-ben, a Boletus porphyrosporus tudományos nevet adták neki, a  Porphyrellus nemzetségbe 110 évvel később került, a francia Jean-Edouard Gilbert (1888-1954) által. A Porphyrellus porphyrosporus a típus faja a Porphyrellus nemzetségnek.