Rózsáslemezű kígyógomba

Mycena galericulataKalap: Könnyű észrevenni ezt a szép gombát. A sugarasan bordázott, ráncos kalap átmérője 4-6 cm lehet. Először kúpos, harang alakú, majd kissé ellaposodik, de a közepén mindig marad egy kis csúcs. Színe szürke vagy húsbarna, de lehet fehéres rózsaszín árnyalattal is, a közepe sötétebb.

Lemezek: A hasas lemezeket erek kötik össze. Kezdetben fehéresszürkék, azután lassan halvány rózsaszínűek lesznek.

Tönk: A tönk kb. 8-10 cm hosszú lehet, 0,5 cm-es átmérőjével azonban figyelemreméltóan kecses marad. Felülete sima és fénylő, a tövén kissé gyapjas, Keresztülvágva megfigyelhető az üreges belseje. A tönk felszíne a kalapéhoz hasonló, csak a csúcsán marad fehér.

Hús: A hús néha lisztszagú.

Spóra: Fehér; 9-12 x 6-8.5μm; ellipszoid, sima.

Előfordulás: Ez a gyakori gombafaj lombos és tűlevelű fák tüskéin csoportosan található. Májusban jelenik meg és még decemberben is előfordulhat.

Fogyaszthatóság: Nem tudjuk, hogy ez a faj mérget tartalmazna, mégsem ajánlható gyűjtésre, mert étkezésre nem alkalmas. Gyönyörködjünk szépségében.

Összetéveszthetőség: Ezt a szép, szinte már bizarr „harangszoknyás” gombát -amikor már rózsaszínűek a lemezei- nem lehet más fajjal összetéveszteni. Ez a leggyakoribb csoportosan növő kígyógomba, amely korhadt fákon él.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Cifra kígyógomba

Megjegyzés: A galericulata jelentése sapkás, sapkával ellátott. A latin galer-sisak szóból származik. A mycena jelentése Mükéné, aminek a jelentése gomba.

Fajleírás: 1772-ben tudományosan az olasz mikológus, Giovanni Antonio Scopoli írta le, és Agaricus galericulatus-nak nevezte el a fajt. 1821-ben a brit botanikus-mikológus Samuel Frederick Gray (1766-1828) sorolta át a mai nemzetséghez, é a mai is elfogadott Mycena galericulata nevet adta a fajnak.