Rozsdasárga tölcsérgomba

Lepista flaccidaKalap: Kifejlett állapotban a kalap 4-8 cm-es szélességet is eléri. Először domború, majd benyomott és végül kifejezettem tölcsér formájú lesz. A csupasz kalapfelszín fénylik és sima tapintású. Többnyire sárgásvöröses, vörösesbarna vagy rókaszínű. Lehetnek rajta szabálytalan foltok is. A széle eleinte begöngyölt majd szabálytalanul hullámossá válik.

Lemezek: A lemezek sűrűn állók, a tönkre lefutók, vékonyak és puhák. Kezdetben elefántcsont színűek, a fejlődés során vörösesre vagy narancsvörösre színeződnek. A kalap húsáról könnyen lefejthető.

Tönk: Eleinte telt, később üregessé válik. Többnyire szabályos henger formájú, de a töve felé megvastagodhat. Színe a kalapéhoz hasonló.

Hús: Krémszínű, vékony, jellegzetes gombaszagú és ízű.

Spóra: Fehéres; 4-5 x 3,5-4 µm; majdnem gömb alakú, enyhén szemcsés

Előfordulás: Tölgyesekben, akácosokban, vegyeserdőkben, ezenkívül fenyvesekben is gyakran megtalálható. Augusztustól decemberig gyakran folyásokban nő. Néha még enyhe januárban is előfordul.

Fogyaszthatóság: Ehető ugyan, de nem ajánlott.

Összetéveszthetőség: A litocybe flaccida a rozsdasárga tölcsérgomba vékony húsú, lomberdei rokona, néhány mikológus önálló fajnak tartja. A fakósárga tölcsérgombának feltűnő vízfoltjai vannak a kalap tetején. Hasonló még a Világító tölcsérgomba, az ehető élénk színű nyirokgomba, valamint a Sereges tölcsérgomba.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Csalóka pereszkeÉlénkszínű nyirokgomba
Narancssárga tölcsérgombaSereges tölcsérgomba
Világító tölcsérgomba

Egyéb latin név: Lepista inversa, lepista gilva

Megjegyzés: Az inversa jelentése befelé fordult, csavarodott. A flaccida jelentése, laza vagy petyhüdt - (kemény, merev ellentéte). A lepista korsót vagy serleget jelent.

Fajleírás: 1799-ben a brit természettudós James Sowerby (1757-1822) írta le, Agaricus flaccidus-nak nevezte el , a  jelenleg elfogadott tudományos nevét  Lepista flaccida 1887-ben a francia mikológus Narcisse Theophile Patouillard (1854-1926)-tól kapta, aki a Lepista nemzetségbe sorolta.