Porcos pereszke

Lyophyllum loricatumKalap: A kalap 5-10 cm átmérőjű, a fiatal példányoké domború, az idősebbeké laposan kiterült és gyakran kicsit púpos vagy szabálytalanul bemélyedt. A kalap színe gesztenyebarna, sötét kávébarna vagy olívbarna. Vastag és porcos állagú. Száraz állapotban fénylő, nedvesen inkább tapadós.

Lemezek: A lemezek sűrűnállók, a tönkhöz illeszkedők vagy lekerekítetten simulnak oda, néha kissé lefutóak. Fehérek vagy enyhén sárgás színűek és merevek.

Tönk: A tönk magassága 5-10 cm lehet, átmérője 1-1,5 cm. Fehéres vagy kissé halványbarna színű, belül tömött és többnyire hajlott. Több, az alján elvékonyodó tönk összenő egymással. Csoportos megjelenésű.

Hús: A hús fehér színű, merev és porcos állagú. Sajátos szaga van, íze édeskés, néha kicsit csípős vagy kesernyés utóíze van.

Spóra: Fehér; 6-7 μm; gömbszerű.

Előfordulás: Tavasztól őszig megtalálható, de leginkább augusztustól szeptemberig. Lombos és elegyes lomberdők füves helyein és útszéleken fordul elő.

Fogyaszthatóság: Ehető.

Összetéveszthetőség: Külsejében közeli rokonára, a Csoportos pereszkére hasonlít. A két faj elkülönítése nagyon nehéz. A csoportos pereszke nem merev, porcos és a húsa savanykás ízű. Mindkét faj ehető, így összetévesztése nem okoz hibát.

Megjegyzés: A loricatum jelentése páncélos. A nemzetség név a görög phillos-levél szóból származik.

Fajleírás: 1838-ban Agaricus loricatus néven Elias Magnus Fries írta le a fajt. A jelenleg elfogadott tudományos neve 1938-ból származik, a német Robert Kühner munkája nyomán.