Pikkelyes pöfeteg

Lycoperdon utriformeJellemzés: Mindig örül a gyűjtő, ha a sok, többnyire nagyon hasonló külsejű pöfeteg között végre egy könnyebben határozható fajt talál. Ilyen a pikkelyes pöfeteg, amelyet már tetemes méretéről is felismerhetünk.

Termőtest: Az inkább körte formájú mint gömbölyded termőtest 12-15 (20) cm átmérőt is elérhet. A felső része kissé benyomottnak vagy lelapultnak tűnik. A fiatal gombákat kúp alakú tüskék borítják. Minél idősebbek lesznek, annál jobban tűnnek el ezek a szemölcsök, és a felülete repedezetté válik, mezőcskésen táblás vagy mezőcskésen pikkelyes lesz. A gomba alja ráncosán összehúzott, és vastag micéliumszálak figyelhetők meg rajta. Először fehéresek a gombák, de hamarosan egyre inkább szürkésebbek lesznek. Idővel gyakran többé-kevésbé barnássárgára színeződnek.

Termőrész: Fiatalon a gomba belsejében található termőrész fehér, ami végül sárgászöldes színen keresztül sötét olívbarnába megy át.

Hús: A gomba húsa kissé karbolszagú, de a szagra vonatkozó adatokkal óvatosnak kell lenni és nem szabad egyedüli határozóbélyegként értékelni.

Spóra: Sötétbarna; 4-5 µm; gömbölyű, sima.

Előfordulás: Nyártól késő őszig található száraz réteken, parlagokon, erdőszegélyeken, különösen hegyi legelőkön. Hazánkban gyakori gombafaj.

Fogyaszthatóság: ehető, amíg a belseje fehér.

Összetéveszthetőség: Kissé hasonlíthat a változékony pöfeteghez. Az Óriás pöfeteg lényegesen nagyobb és sima felületű. A lilabelű pöfeteg főleg a Földközi- tenger vidékén nő. Makroszkopikusan az ibolyakék-barna színű spórapor alapján különíthető el.

Egyéb latin név: Calvatia caelata

Megjegyzés: Az utriformis jelentése víztartályhoz hasonló kinézetű.

Fajleírás: Ezt a fajt először a francia természettudós Jean Baptiste Francois (Pierre) Bulliard írta le 1791-ben, és Lycoperdon utriforme néven jegyzete le, amely továbbra is az elfogadott tudományos neve ma. Azóta szerzett néhány szinonimákat beleértve Lycoperdon Bovista Pers., Calvatia utriformis ( Bull. ) Jaap, és Handkea utriformis ( Bull. ) Kreisel.