Oroszlánsárga pókhálósgomba

Cortinarius limoniusKalap: A kalap 4-6 (8) cm széles lehet. Fiatalon félgömb alakú, kifejlődve kissé laposabbá válik, a pereme sokáig begöngyölt. A színe nedvesen rókavörös vagy narancsbarna, szárazon baracksárga, széle felé halványabb. A fiatal kalap peremét burokmaradványok díszíthetik. A felszíne csupasz vagy sötétebben benőtten szálas.

Lemezek: A széles és távol-álló lemezek többé-kevésbé kiöblösödően ránőttek a tönkre. Színük fiatalon világossárga, később sárga vagy rozsdasárga.

Tönk: A tönk legfeljebb 7 cm hosszú és 1,5 cm vastag lehet, hengeres, gyakran hajlott, a csúcsán kissé elvékonyodik, a töve többé-kevésbé kihegyesedik. Színe sárgás és lefelé sötét rozsdabarnába megy át. Gallérja nincs, de a tönköt kisebb-nagyobb mértékben övszerűen díszítik a burokból származó sárga szálak.

Hús: A hús sárgás, a tönk tövében rozsdavörös, szagtalan és ízetlen.

Spóra: Rozsdabarnás; 7-9 x 5.5-7 µm; tojásdad alakú, durva felületű.

Előfordulás: Tűlevelű erdőben nő, különösen erdeifenyő alatt, mohás talajon. Termőteste augusztustól szeptemberig található csoportosan vagy magányosan. Magyarországon eddig még nem találták.

Fogyaszthatóság: Valószínűleg az előbbiekben jellemzett és ábrázolt két fajhoz hasonlóan mérgező.

Összetéveszthetőség: A Mérges pókhálósgombával téveszthető össze, ennek azonban tönkjén nincsenek burokmaradványok. A tűlevelű erdőben termő Mozdonyfüstszagú pókhálósgomba tönkje gumósabb, húsa narancssárga.

Megjegyzés: Nagyon fontos, hogy csak a pontosan meghatározott gombákat szabad étkezési célra felhasználni. A limonius jelentése oroszlánsárga. A cortinarius nemzetség név a cortina-fátyol szóból származik.

Fajleírás: 1818-ban Elias Magnus Fries írta le tudományosan, és Agaricus limonius névre keresztelte ezt a fajt. Később 1838-ban szintén Fries sorolta a jelenlegi Cortinarius nemzetséghez.