Óriás pókhálósgomba

Cortinarius praestansKalap: Az óriás pókhálósgomba különösen látványos gombafaj; csokoládébarna, gömbölyded kalapja vastag, fehér tönkön ül és fiatalon fehéreskék fátyol borítja a lemezeket. A kifejlődött gomba kalapja 10-20 cm átmérőt is elérhet. A kalapbőr nedvesen tapadós, barnás borvörös vagy csokoládészínű, gyenge ibolyáskék árnyalattal. Fiatalon kékesfehér burok fedi, melynek maradványai később a kalapon kis pelyhekként láthatók.

Lemezek: A kalaphúshoz képest keskeny, sűrűnálló lemezek a tönkre ránőttek. Idővel szürkésfehérből halványlilán át agyagbarnára változik a színük.

Tönk: A tönk legfeljebb 15 cm magas és 2-5 cm vastag lehet, vaskos, bunkó alakú, gumós. Felülete szálas, fényes, a tövénél fehéres, a kalap felé halvány ibolyáskék árnyalatú. A tönköt gyakran díszítik fátyolmaradványok. A pókhálószerű fátyol kezdetben a lemezeket borította, aztán fölszakadt.

Hús: A fehéres, enyhén halványkék hús igen kemény. Nincs feltűnő szaga.

Spóra: Sárgásbarnás; 13-17 x 8-10 μm; citrom alakú, apró szemölcsökkel borított.

Előfordulás: Fő elterjedési területe Közép- és Dél-Európa. Kedveli a meleg, középhegységi lombos, meszes talajú erdőket. Szeptember, október hónapokban fejleszt termőtestet. Hazánkban nagyon ritka faj. Észak-Olaszországban (Dél-Tirol) gyakoribb.

Fogyaszthatóság: Ehető, de ritkasága miatt kímélni kellene.

Összetéveszthetőség: Hasonlóak lehetnek a ritka C. cumatilis és változatai, de ezek kisebbek és a bázisuk ibolyáskék. Többé-kevésbé peremes gumó és okkersárga fátyol jellemző a C. durissimus fajra.

Megjegyzés: A praetans jelentése kiemelkedő, remek. A cortinarius név a cortina-fátyol szóból ered. A gomba részleges burka megfigyelhető a fiatal pókhálósgombáknál.

Fajleírás: 1870-ben a francia botanikus / mikológus François Simon Cordier (1797-1874) írta le, és elnevezte Agaricus praestans-nak. (A legtöbb lemezes gomba eredetileg egy óriás Agaricus nemzetség tagja volt, ma már számtalan nemzetségre osztották fel.) Egy másik francia mikológus, Claude-Casimir Gillet (1806-1896), áttette a Cortinarius nemzetséghez 1876-ban.