Nyúlfülegomba

Otidea onoticaJellemzés: Kis illetve közepes méretű, hosszúkás szamár vagy nyúl fülre emlékeztető alakú.

Termőtest: A termőtest maximum 8 (10) cm magas és 6 cm széles lehet. A formája emlékeztet a szamárfülre vagy nyúlfülre, a felálló termőtest szélei többé-kevésbé begöngyöltek.

Termőréteg: A termőréteget tartalmazó belső oldal sima tapintású, míg a külső kissé korpás-lisztes, alul ráncos. A gomba kívül szép okkersárga színű, belül narancssárga halványrózsaszín árnyalatai.

Hús: A hús fehéres, vékony és törékeny, nincs sem szaga sem íze.

Spóra: Fehéres; 12-14 x 6-7μm; ellipszoid, sima, két olajcseppel.

Előfordulás: Hazánkban nem gyakori faj. Lombos és tűlevelű erdőkben található, többnyire savanyú talajon nyáron és ősszel. Gyakran csoportos növésű.

Fogyaszthatóság: Ehető faj. A déli országokban nem ritka, ott gyakran szedik és fogyasztják. Németországban ritka, egyes vidékeken teljesen hiányzik.

Összetéveszthetőség: A nemzetség más fajaival összetéveszthető. Hasonlít a nyúlfülgombához a fogazott fülesgomba, de ennek citromsárga színe van. Ez a gomba lombos erdőkben nő, bükk alatt, mohás talajon, és lényegesen kisebb. A csomós fülesgomba színe sárgásbarna vagy sötétbarna és inkább pohár formájú. Sok fülesgomba csak mikroszkopikusan különíthető el biztosan. Intenzíven kell a csoporttal foglalkozni a tévedések elkerülése érdekében.

Megjegyzés: A fülesgombák (Otidea) nemzetségébe 11, nehezen azonosítható fajt sorolnak. A biztos határozás a legtöbb esetben nem lehetséges a mikrobélyegek tanulmányozása nélkül. Az „onotica” jelentése: mint egy szamárfül.

Fajleírás: 1801-ben Christiaan Hendrik Persoon írta le ezt a tömlősgombát, és Peziza onitica-nak nevezte el. A német mikológus Karl Wilhelm Gottlieb Leopold Fuckel (1821-1876) 1870-ben sorolta át ezt a fajt a Otidea nemzetséghez Otidea onotica néven, ez a jelenleg elfogadott tudományos neve.