Óriás harmatgomba

Stropharia rugosoannulataKalap: Jellegzetes déli gomba, kalapja a rokonaiénál nagyobbra, 5-15 cm szélesre nő meg, kezdetben domború, félgömb formájú, majd idővel ellaposodik. A bőre szárazon fénylő, nedvesen tapadós, a színe sárgásbarna vagy téglabarna, idővel kihalványodik.

Lemezek: A sűrűnálló, vékony lemezek a tönkre ránőttek. Halvány, szürkésibolyás színűek, élük világosabb.

Tönk: A tönk 15 cm magas lehet és a 2,5 cm-t elérő átmérővel viszonylag vaskosnak hat. A tönk belül telt, csúcsán fehéres, lefelé sárgás. A kalap alatt széles, hártyás, fehér gallér található, amelynek felső oldala bordázott és a spórapor hamar sötétre színezi.

Hús: A hús a vágás után változatlanul fehér marad, szagtalan, néha kissé földízű.

Spóra: Bíbor-szürkésbarna; 10-14 x 6-9 µm; nagyjából elliptikus, sima.

Előfordulás: Nyáron és ősszel terem növénymaradványokon, szalmán, trágyázott talajon, kukoricaföldeken és homokos folyópartokon. Magyarországon nem található.

Fogyaszthatóság: Ehető.

Összetéveszthetőség: Nagyon hasonló hozzá az S. hornemannii, amelynek sárgásbarna kalapja tapadós, tönkjének alsó része feltűnően pikkelyes, és lelógó, bordás, ám múlékony gallérja van. Tűlevelű erdőben nő, erősen korhadt luctönkökön és májmohában. Észak-Európában elterjedt faj, hazánkban nem található.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Zöld harmatgomba

Megjegyzés: Németországban szalmával kevert földön termesztik és „barna sapka” néven árusítják a piacon. A rugosoannulata jelentése ráncos és gyűrűs.

Fajleírás: Az 1920-as évek után több mikológus is leírta. Több szinonimája is van a jelenlegi elfogadott neve 1922-ből származik és két mikológus Farl. ex Murrill nevéhez fűződik.