Nemezes nyálkásgomba

Chroogomphus helveticusKalap: A kalap ritkán szélesebb 4-7 cm-nél. Kerekded, domború marad. Ezt a formát még kifejlett állapotban is jól fel lehet ismerni. A narancsszínű vagy narancsbarnás bőr csak nedves időben tapadós, egyébként kimondottan száraz felülete kissé szálas-nemezes vagy pikkelyes.

Lemezek: A ritkánálló, vastag lemezek a tönkre lefutók, kezdetben még eltérnek a kalap színétől, gyenge rózsaszín árnyalatukkal, de később a lemezek és a kalapbőr színéhez hasonlók lesznek, végül megfeketednek.

Tönk: A tönk legfeljebb 8 cm magasra nőhet meg, többé-kevésbé hengeres, gyakran hajlott és a tövén elvékonyodott, színe a kalapéval azonos. Fiatalon a kalap szélét egy világos, száraz burok köti össze a tönkkel, idősebb példányokon ez már csak sötétebb szálakként látható a tönk felső felében.

Hús: Érintésre vagy sérülésre a tönk felszíne, valamint a narancsszínű hús is vörösesre színeződik.

Spóra: Olívbarna; 17-20 × 5-7 μm;ellipszoid, hosszúkás.

Előfordulás: Nemcsak Svájcban fordul elő, mint azt a tudományos neve sejtetné. Szórványos, de nem túl gyakori faj Európában, lucfenyő és cirbolyafenyőhöz kötődik. Augusztus és október között főleg magas hegyvidéki területen fordul elő, de az Alpok előterében is megtalálták, Magyarországon eddig még nem bukkantak rá.

Fogyaszthatóság: Ehető, ritkasága miatt azonban kímélni kellene.

Összetéveszthetőség: Két alfaját ismerjük. A ssp. helveticus kalapja többnyire erősebben púpos, vagy gyakran csúcsos. Cirbolyafenyő alatt nő, savanyú és humuszos talajon. A ssp. tatrensis kalapja kevésbé púpos, lucfenyő alatt nő; általában gyakoribb és elterjedtebb. Esetleg a Vöröses nyálkásgomba hasonlíthat hozzá, de attól a színében eltér.

Megjegyzés: A helvetica jelentése Helvécia azaz Svájc. A Ghompus a görög ghompos szóból származik, jelentése nagy ék alakú dugó.

Fajleírás: 1967-ben kapta a jelenlegi nevét, ami a Chroogomphus helveticus (Singer) és M.M. Moser-hez köthető. A korábbi leírás Rolf Singer nevéhez fűződik 1950-ből, a Gomphidius helveticus néven.