Narancsvörös kocsonyásgomba

Guepinia helvelloidesJellemzés: A fiatal termőtest spatula vagy nyelv alakú, az idősebb példányok tölcsér vagy bőségszaru formájúak, 5-10 cm magasak, 4-7 cm szélesek.

Termőtest: Feltűnő, hogy a termőtest mindig az egyik oldalán mélyen behasadt, a másikon pedig hosszan kihúzott. Nagyon változatos formájú. A termőtest pereme hullámos és kifelé hajló, gyakran lebenyes felső része eleinte sima, később ráncos. A színe sárgásvörös, sötétnarancs, vagy vörösesbarna, áttetszőnek tűnik. Idővel fokozatosan halványodik, végül fehér-pelyhessé válik. A termőtest szélesen lapított és egy rövid tönkben végződik, amely halványvöröses, a tövén fehéres színű.

Termőréteg: A spóraképző termőréteg a termőtest külső részén található, ezért tűnik néha deresnek.

Hús: A húsa halványabb színű, mint a gomba felülete. Jellegzetes, kocsonyás állagú. A tönk területén a hús porcos.

Spóra: Fehér;  9,5-10,5 x 6 µm; sima.

Előfordulás: A narancsvörös kocsonyásgomba jellegzetesen hegyvidéki gombafaj, amely 350 m magasság alatt nagyon ritka. Nyílt, ritkásan benőtt helyeken, erdei utak szélén, korábbi farakások helyén, vagy talajban levő fatuskókon él. Különösen a meszes talajú fenyveseket kedveli, Magyarországon eddig még nem került elő.

Fogyaszthatóság: Nyersen ehető, salátaként fogyasztják.

Összetéveszthetőség: Nem téveszthető össze más fajjal sajátos formája és feltűnő színe miatt. Hasonló a tapsifülgomba és a nyúlfülgomba formája, ezek is megjelenhetnek csoportosan, de barnás vagy sárgás színűek és a húsuk törékeny.

Egyéb latin név: Tremiscus helvelloides

Megjegyzés: A Tremiscus nemzetséget csak ez az egy faj képviseli Európában. A Guapinia nemzetség név Jean-Pierre Guépin (1779-1858) tiszteletére jött létre. A helvelloides azt jelenti, hogy a helvella (papsapka) nemzetséghez hasonló.

Fajleírás: A fajt 1954-ben sorolták a tremiscus nemzetséghez, ám ez csak szinonim név. A mai elfogadott neve 1828-ból származik, amikor Elias Magus Friesguepinia nemzetséghez sorolta. Az első említés, leírás 1805-ből ered, és Tremella helvelloides néven A. P. de Candolle nevéhez fűződik.